După minivacanţa de 1 Mai şi Paşte, le mai rămân românilor o serie de alte sărbători religioase şi nu numai care sunt stabilite ca zile libere de către Guvern. Iată calendarul zilelor libere:
- 1 Iunie;
- Prima și a doua zi de Rusalii;
- 15 august (Adormirea Maicii Domnului);
- 30 noiembrie - Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României;
- 1 Decembrie;
- Prima și a doua zi de Crăciun
Bugetarii vor avea încă o minivacanţă
Guvernul a stabilit ca zilele de 2 mai, 16 august și 27 decembrie 2024 să fie zile libere pentru salariații din instituţiile şi autorităţile publice, având în vedere că acestea se situează între zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează, conform Codului Muncii, și perioade de repaus săptămânal.
Pentru recuperarea zilelor libere, instituţiile şi autorităţile publice îşi vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data de 31 mai, 30 august 2024, respectiv 31 ianuarie 2025, potrivit planificărilor stabilite prin acte administrative emise la nivelul fiecărei instituții publice.
Decizia de a stabili zilele libere la începutul anului pentru personalul din sistemul bugetar a fost luată potrivit Codului Muncii, astfel încât angajatorii și angajații să își poată stabili și previziona zilele libere pentru întregul an.
Prevederile hotărârii aprobate astăzi de Guvern nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza procesului de producţie sau specificului activităţii, și nici magistraţilor şi celorlalte categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în zilele de 2 mai, 16 august și 27 decembrie 2024 sau participanţilor în aceste procese.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.