Câte chimicale conține o felie de tort de la cofetărie

Oana Pavelescu |
Data publicării:
Prajiturile din cofetării conțin o grămadă de chimicale
Prajiturile din cofetării conțin o grămadă de chimicale

Asociația Pro Consumatori a analizat oferta de dulciuri din 20 de cofetării, precum și compoziția mixurilor pentru prăjituri comercializate în structurile comerciale de tip hipermarket.

Dacă tortul continuă să fie respectat ca produs consumat la ocazii speciale, prăjiturile au ajuns să între în categoria alimentelor consumate în exces, îndeosebi de către femei și copii, cu tot cortegiul de efecte nedorite pentru sănătatea consumatorilor.

Producerea tot mai facilă a zahărului în ultimele 2-3 secole a fost fără îndoială factorul cel mai favorabil pentru producerea cu ușurință a dulciurilor, prăjiturilor și torturilor.

Astfel de preparate dulci se produc în mod normal din făină, zahăr, unt, ouă și alte ingrediente. Acestea sunt vândute în cofetării sau preparate în casă, consumate, de obicei, la sfârșitul mesei.

Tot mai larg a pătruns în domeniul acestor dulciuri moda acoperirii cu straturi/cuverturi de culori și cu aspecte atrăgătoare, dar și cu gust foarte plăcut. Este vorba de așa-numitul fondant, termen adus din limba franceză (fondue = care se înmoaie). Fondantul este preparat din zahăr (10 părți), glucoză concentrată (1…3 părți ) și apă (circa 3 părți), la care se mai adaugă diverse componente pentru culoare, aromă, stabilitate etc.

SUA se confruntă cu o gravă criză a zahărului

Amestecul se aduce la temperatura de circa 115 grade Celsius, apoi se răcește până la 60 grade Celsius și se toarnă pe o masă (table, fr.) din marmură ori granit unde se tablează (amestecă) cu o spatulă până devine o pastă vâscoasă de culoare albă (când nu conține coloranți), care poate fi turnată peste corpul prăjiturilor/tortului ori, după caz, se poate modela în folii sau figurine comestibile.

Torturile și prăjiturile nu presupun mari diferențe din punct de vedere tehnologic; prăjiturile sunt torturi mici, așa cum torturile sunt prăjituri mari.

Majoritatea blaturilor de tort care se comercializează pe piaţa românească conţin următoarele ingrediente: făină de grâu, ouă, zahăr, sirop de glucoză-fructoză, lapte praf, emulgatori, conservanţi, agenţi de umezire, amidon de grâu, agenţi de afânare, emulsifianţi, corectori de aciditate sau alte arome. Iar dacă ne uităm cu atenţie pe această listă, vom remarca în primul rând că majoritatea ingredientelor regăsite în blaturile de tort au o componenţă inflamatoare pentru intestinele noastre, perturbând pe termen mediu şi lung componenta bacteriană a florei intestinale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9765
Diferența 0.0006
Zi precendentă 4.9759
USD
Azi 4.7057
Diferența -0.0272
Zi precendentă 4.7329
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9765 RON
USD flag1 USD = 4.7057 RON
GBP flag1 GBP = 5.9660 RON
CHF flag1 CHF = 5.3012 RON
AUD flag1 AUD = 3.0459 RON
DKK flag1 DKK = 0.6672 RON
CAD flag1 CAD = 3.3517 RON
HUF flag1 HUF = 0.0122 RON
JPY flag1 JPY = 0.0303 RON
NOK flag1 NOK = 0.4239 RON
SEK flag1 SEK = 0.4291 RON
XAU flag1 XAU = 388.7340 RON
Monede Crypto
1 BTC = 428522.17RON
1 ETH = 14981.54RON
1 LTC = 410.24RON
1 XRP = 5.01RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.99% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.58%
6 luni: 5.62%
12 luni: 5.66%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
IndiceUltima valoareVariatie
BET17638.19-0.20%
BET-BK3297.13-0.26%
BET-EF945.41-0.25%
BET-FI60869.180.43%
BET-NG1238.86-0.34%
BET-TR38900.78-0.20%
BET-TRN37811.10-0.20%
BET-XT1511.77-0.15%
BET-XT-TR3277.57-0.15%
BET-XT-TRN3192.54-0.15%
BETAeRO949.710.82%
BETPlus2609.18-0.21%
RTL39038.51-0.20%

Opinii

Dumitru Chisăliță, președintele AEI
Profesorul Mircea Coșea / Foto: Crișan Andreescu

Donald Trump revine. Mircea Coşea: Ce se schimbă pentru România și economia europeană?

Donald Trump a fost ales din nou președinte în...

Adrian Negrescu, analist economic

Comunicate de presa

Montare de panouri solare / Foto: Freepik
Transelectrica / FOTO: Facebook

Investiții pentru închiderea inelului de 400 kV al României

Marți a avut loc prima întâlnire după semnarea...


POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel