”Bacteriile, ciupercile și virușii prezenți în produsele alimentare sunt implicați direct în colonizarea intestinelor noastre. De regulă, cei mai mulți mor în timpul fierberii și, prin urmare, fructele și legumele crude se dovedesc a fi principalul "sculptor al microflorei", explică Gabriele Berg de la Universitatea Tehnică din Graz (Austria).
Organismul uman conține de aproximativ 10 ori mai multe bacterii unicelulare, ciuperci și alți reprezentanți ai microflorei decât propriile noastre celule. Ultimele cercetări arată că microflora afectează nu doar metabolismul unei persoane și eventualitatea de a dezvolta cancer și alte boli, dar și comportamentul acesteia. În urmă cu un an, spre exemplu, biologii americani au descoperit că dezvoltarea autismului ar avea legătură cu absența unui anumit microb, Lactobasillus reuteri, în intestinul copiilor și al mamelor lor.
Citește și Merele românești sunt în pericol. Sucurile naturale ar putea fi soluția
Berg și colegii ei au vrut să afle cum ajung acești microbi în organismul nostru și cum se modifică, în timp, compoziția lor. În acest scop, biologii au calculat căte bacterii sunt prezente în merele din magazine și în cele de acasă, după ce au fost spălate. Spre marea lor surprindere, au constatat că și enele și celelalte prezintă un număr uriaș de microbi - peste 100 de milioane, iar fiecare gram de pulpă de fructe și semințe conține circa 500.000 de bacterii foarte diferite.
În plus, oamenii de știință austrieci au stabilit că la suprafața fructului sunt de 9 ori mai puține bacterii decât în interior și pe învelișul semințelor. În opinia cercetătorilor, până și gustul merelor este influențat de microbi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.