Aceste zece catastrofe climatice au făcut de asemenea 3.500 de morţi şi au dus la strămutarea a peste 13,5 milioane de persoane, potrivit raportului anual realizat de Christian Aid.
De la incendiile de proporţii care au devastat Australia la uraganele în serie abătute asupra Caraibelor, adevăratul cost al evenimentelor climatice extreme produse în 2020, agravate de încălzirea globală, este în realitate mult mai ridicat, cea mai mare parte a bunurilor nefiind asigurate, a subliniat ONG-ul.
Fără să fie o surpriză, preţul cel mai mare a fost plătit de ţările sărace, unde doar 4% dintre pierderile economice provocate de evenimente meteo extreme au fost asigurate, în comparaţie cu 60% în ţările bogate, potrivit raportului, care citează un studiu publicat recent în The Lancet.
Catastrofele climatice devastau bineînţeles planeta şi înainte de intrarea în scenă a dereglărilor climatice provocate de om, dar creşterea temperaturilor cu cel puţin 1,1 grade Celsius de la începutul erei industriale le sporeşte frecvenţa şi impactul.
''Fie că este vorba despre inundaţiile din Asia, lăcustele din Africa sau temperaturile din Europa şi America, încălzirea globală a continuat să facă dezastre în 2020'', a comentat Kat Kramer, resposabilă de proiecte referitoare la climat în cadrul Christian Aid.
Citește și Vrei să CÂȘTIGI 4000 de lire sterline? Lasă-te INFECTAT
Cinci dintre cele mai costisitoare catastrofe din 2020 au avut legătură cu un muson puternic produs în Asia. ''Inundaţiile din 2020 au fost printre cele mai grave din istoria Bangladeshului, unde peste un sfert din teritoriul ţării a fost acoperit de ape'', a comentat Shahjahan Mondal, climatolog la universitatea de inginerie şi tehnologie din Bangladesh.
Pe de altă parte, o mare parte dintre aceste catastrofe au provocat pagube de cel puţin 5 miliarde de dolari, precum ciclonul Amphan din golful Bengal în luna mai, incendiile din vestul Satelor Unite din timpul verii şi al toamnei sau cele care au devastat Australia în ianuarie.
Sezonul record de uragane din Oceanul Atlantic, cu o serie fără precedent de 30 de furtuni suficient de puternice pentru a primi fiecare câte un nume, a provocat cel puţin 400 de morţi şi pagube în valoare de 41 de miliarde de dolari în Statele Unite, America Centrală şi Caraibe, potrivit Christian Aid.
Printre fenomenele care au produs pagube importante în anul 2020, ONG-ul a notat de asemenea două furtuni care au măturat Europa cauzând stricăciuni în valoare totală de 5,9 miliarde de dolari: Ciara în Marea Britanie şi în Irlanda în luna februarie şi Alex, care a afectat Franţa şi în Italia în octombrie.
Sporirea catastrofelor climatice corespunde previziunilor oamenilor de ştiinţă. Iar progresele înregistrate în ultimii ani în domeniul aşa numitei ştiinţe ''de atribuire'' permite în prezent evaluarea de câte ori este mai probabil un anumit fenomen în contextul încălzirii globale.
Acordul pentru climă de la Paris prevede limitarea încălzirii climatice mult sub valoarea de 2 grade Celsius, la 1,5 grade Celsius dacă este posibil în comparaţie cu era preindustrială, însă angajamentele în ceea ce priveşte reducerea gazelor cu efect de seră la nivelul statelor sunt încă insuficiente pentru atingerea acestor obiective.A
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.