BERD investește miliarde de euro în Europa de Est şi în Turcia, instituția estimând că 6,8% din valoarea adăugată combinată a exporturilor regiunii va fi afectată de orice potenţială întrerupere a legăturilor comerciale.
Cipru, Turcia şi Polonia vor resimți cel mai mult șocul Brexit, pentru aceste țări piața britanică reprezentând între 7,9% şi 9,1% din totalul volumelor de export.
Ieşirea Marii Britanii din UE fără un acord nu va afecta Europa de Est şi Turcia doar prin comerţul direct, ci şi prin exporturile indirecte, prin lanţul valoric interconectat la nivel european, avertizează BERD.
Componentele auto exportate din Slovacia sau România în Germania apoi ajungând în final în Regatul Unit sunt un astfel de exemplu.
Camera Comunelor votează vineri acordul de retragere din UE. Legislativul de la Londra a respins acordul de două ori, în ianuarie şi martie, întrucât deputaţii pro-europeni au apreciat că acesta va menţine legături prea slabe cu UE.
Susținătorii spun contrariul, anume că Marea Britanie ar rămâne captivă în uniunea vamală europeană din cauza clauzei de ''backstop'' pentru frontiera nord-irlandeză.
Un vot favorabil doar pentru acordul de retragere i-ar permite Regatului Unit să se încadreze în termenii deciziei liderilor europeni privind amânarea datei Brexitului până la 22 mai.
În cazul unui nou vot negativ în Camera Comunelor, conform aceleiaşi decizii, ar urma un Brexit fără acord pe 12 aprilie.
Citește și:Brexit - Laburiștii nu vor vota acordul propus de premierul Theresa May
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.