Publicitate
El a subliniat că acesta este unul dintre inconvenientele cu care gospodăriile care produc energie regenerabilă se confruntă și este motivul pentru care prosumatorii încearcă să profite din plin de acest surplus care survine în momentele zilei când vremea este favorabilă acestei creșteri, pentru că vânzarea energiei nu este foarte rentabilă, aceștia primesc mai puțin de jumătate din prețul pieței.
”Este vorba, în primul rând, despre energia activă iar apoi taxele care duc la distribuitor pentru a întrețina infrastructura cât și la statul român.
Pentru energia pe care prosumatorul o injectează primește doar prima componentă, cea a energiei active, care este de 30% - 40% din prețul total. Din ceea ce produce primește doar atât. Este o compensare valorică, nu cantitativă, de 1 la 1. De aceea, este mai profitabil ca prosumatorul să își gândească consumul astfel încât să preia cât mai mult din acei kilowatti produși, să dea drumul la aerele condiționate sau mașini de spălat vase în acel interval”, a declarat Community Manager-ul energiaTa.
În ceea ce privește energia pe care prosumatorul o consumă din cât produce, acesta a adăugat că: ”cei de la Distribuție Oltenia au spus că media anuală este de 40% pentru autoconsumul unui prosumator. Pe timp de iarnă este cea mai mare, în jur de 80%, pentru că ziua este scurtă iar pe timp de vară se consumă doar 20%, restul se duce în rețea. Astfel, prosumatorul pierde acea valoare pe care o poate folosi în gospodărie. Prin injectarea de energie prosumatorul pune și presiune pe rețea pentru că tot auzim de aceste deconectări, a mai spus Victor Gavrilă.
Citește și: Noutatea zilei privind Casa Verde. Laurențiu Neculaescu: Vrem să finanțăm și sistemul de acumulatori
Urmăriți emisiunea în integralitate în video-ul de mai jos.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.