Numărul părinților care au beneficiat de indemnizație este de 175.839 de persoane, dintre care cei mai mulți sunt din București, 24.946, urmat de judeţele Cluj (8.760 persoane), Timiş (8.088) şi Iaşi (6.862).
Variații în funcție de județ cunoaște și suma medie plătită. Cea mai mare valoare medie a fost înregistrată în Bucureşti, de 2.798,78 lei, Ilfov - 2.330,14 lei, Cluj - 2.230,59 lei şi Timiş - 2.103,58 lei.
De asemenea, în cea de-a 11-a lună a anului, au fost efectuate alte plăţi (restanţe, reluări în plată, plăţi neachitate, corecţii etc.) în contul acestui beneficiu în sumă de 27,68 milioane de lei.
Citește și:
1,3 milioane de români primesc de la 1 decembrie un bonus consistent
Plata indemnizației este prevăzută în Legea 66/2016, persoanele care în ultimii doi ani anteriori datei naşterii copilului au realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la doi ani, respectiv trei ani în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară.
Indemnizaţia lunară prevăzută se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei naşterii copilului şi nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată.
În cazul gemenilor, nivelul indemnizaţiei lunare se majorează cu 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată, începând cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de naştere.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.