În timp ce majoritatea mutațiilor nu au consecințe, doar o mică parte dintre aceste mutații poate genera o nouă variantă. „Cei care sunt familiarizați cu bolile infecțioase și cu virușii știu că mutațiile se întâmplă tot timpul”, a spus epidemiologul Nadav Davidovitch, directorul Universității Ben-Gurion, Israel.
Din punct de vedere tehnic, o variantă este o „tulpină îngrijorătoare”, atunci când modificările din proteina spike generează o variantă a virusului care infectează mai rapid, este mai patogen sau face anticorpii mai puțin eficienți, a spus Davidovitch. Cu toate acestea, în cea mai mare parte, chiar dacă proteina se schimbă, diferența nu este atât de dramatică.
Citește și: Cea mai veche piramidă egipteană i-a ȘOCAT pe cercetători
Virusul care provoacă COVID-19 a mutat și a produs variante de la bun început, subliniază expertul. "Cu toate acestea, acest fenomen nu creează schimbarea nebună care este uneori descrisă", a spus Davidovitch.
„În plus, dacă este nevoie putem adapta vaccinul, ceea ce este grozav pentru că la vaccinurile cu ARN-m este că este mult mai ușor să de modificat”, a spus el, referindu-se la tehnologia ARN mesager, utilizată de Pfizer și de Moderna. „Procesul ar fi similar cu ceea ce se întâmplă în fiecare an cu gripa, dar și mai simplu”.
"Nu putem închide ...pentru totdeauna și, cel puțin pentru viitorul apropiat, trebuie să ne întoarcem la o viață cât mai normală, în timp ce virusul este încă aici", a spus Rotstein pentru Jpost.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.