Vitezele de internet cresc tot mai mult, rețelele 5G vor ajunge în anii următori la o acoperire satisfăcătoare la nivel național și vor avea cel mai probabil milioane de utilizatori.
Există încă loc de creștere semnificativ în aproape toate datele legate de utilizarea serviciilor online în România. Comerțul electronic ar putea continua avansul și în 2023, după ce în 2022 se pare ca a marcat o creștere de 10 - 15%. Plățile online devin rutină pentru tot mai mulți români, iar rețelele sociale au ajuns să aibă în România 13,3 milioane de utilizatori la începutul anului 2022.
Interesul pentru mediul online, în continuă expansiune
De la presa online la partea de divertisment cu streaming video (filme, seriale, conținut sportiv) și jocuri, totul se mișcă doar în sus în toate statisticile cu privire la utilizarea internetului în țara noastră.
Pe lângă HBO Max și Netflix, avem acum Amazon Prime Video și Disney+, dar și Hulu sau Apple TV Plus, iar YouTube urmează să întregească lista serviciilor de streaming. Pe de altă parte, tot mai multe evenimente sportive pot fi acum urmărite în direct și pe internet, în diverse aplicații, așa cum sunt, de exemplu, Eurosport ori Digi, sau la operatori de jocuri de cazino online sau pariuri sportive.
Cât de ieftin este în prezent un abonament pentru internet fix în România, pentru un utilizator persoană fizică? Compararea ofertelor se poate face accesând website-urile principalilor furnizori: Digi Online, Orange, Vodafone. Vodafone a preluat UPC România cu ani în urmă, iar, mai nou, cei de la Telekom Romania Communications au vândut afacerea de servicii fixe către grupul Orange.
Ofertele celor 3 mari operatori
La Digi, liderul de piață în ceea ce privește serviciile de internet fix (cotă de 61% în 2021, la mare distanță de competitori), pachetul FiberLink 500 costă 30 lei / lună, iar varianta FiberLink 1000 este prezentată la prețul de 40 lei / lună. La Vodafone, pe website apare propusă oferta Net 500 la preț promoțional de 6 euro / lună. Orange afișează 3 variante de abonamente de internet fix: Fibră 500 la 26 lei / lună, Fibră 1000 la 32 lei / lună și Fibră 2000 la 37 lei / lună.
Detalii la zi cu privire la ofertele comerciale pot fi consultate direct la operatorii menționați mai sus. De subliniat sunt următoarele aspecte:
- toți furnizorii de servicii de internet lansează foarte des oferte promoționale, cu reduceri de prețuri sau extra beneficii precum luni de gratuitate la un contract pe 24 de luni;
- cei de la Vodafone și Orange oferă variante mai bune de cost pentru pachete de servicii constând în internet fix și cablu TV; la aceiași operatori, clienții care dețin sau activează servicii de telefonie mobilă (voce) pot primi oferte mai bune la pachetele de internet fix și televiziune;
- toți operatorii oferă routere și orice alte echipamente necesare în mod gratuit (pe perioada contractului);
- disponibilitatea serviciilor fixe depinde de infrastructura locală, deci serviciile prezentate în acest articol nu sunt de fapt disponibile la orice adresă din România, acest aspect trebuie verificat direct la operatorul unde se dorește încheierea unui contract;
Raportat la evoluția salariului minim și a salariului mediu în România în ultimii 10 ani, se poate spune că serviciile de internet au ajuns să fie acum extrem de accesibile.
Prețurile au rămas la niveluri asemănătoare, în timp ce tehnologia a înregistrat un avans impresionant. Se poate concluziona așadar că serviciile de internet fix în România sunt foarte ieftine și la îndemâna oricui, fără a presupune un real efort financiar în gospodărie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.