Benzinăriile din Bucureşti şi din ţară au fost asaltate de şoferi, miercuri seara, speriaţi că preţul carburanţilor va depăşi 10 lei pe litru din această noapte, aşa cum s-a vehiculat în spaţiul public, traficul fiind dat peste cap din cauza cozilor imense de maşini.
Duminică, 13 martie 2022, potrivit peco-online.ro, benzina standard se vinde, în Bucureşti, cu preţuri cuprinse între 7,85 lei şi 8,25 lei, în timp ce benzina superioară pleacă de la 8,06 lei şi ajunge până la 8,75 lei/litru.
În ceea ce priveşte motorina, cea standard pleacă de la 7,90 lei şi ajunge până la preţul de 8,32 lei/litru, în timp ce motorina superioară se vinde chiar şi cu 8,79 lei/litru, cel mai mic preţ fiind de 8,26 lei/litru.
***
ANPC a aplicat amenzi în valoare de 950.000 de lei, iar ANAF sancţiuni contravenţionale în sumă de 140.000 de lei în urma controalelor efectuate, până în prezent, la furnizorii de carburant din România, a anunţat, vineri, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.
"Aş vrea să fac o serie de precizări legate de rezultatele de până acum înregistrate în urma controalelor pe care instituţiile statului, din dispoziţia prim-ministrului Nicolae Ionel Ciucă, le-au efectuat în contextul creşterii preţurilor la carburanţi. Voi începe cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, care, în cadrul campaniei de verificare a practicilor comerciale aplicate de furnizorii de carburant din România, la nivel naţional, până astăzi, a finalizat verificările la peste 90 de staţii de distribuţie a carburanţilor, la care se adaugă şi sediul central al unei companii, care are în coordonare 215 staţii în total; repet, vorbim de rezultatele preliminare de la debutul declanşării acestor verificări. Nivelul amenzilor contravenţionale aplicate până acum de comisarii ANPC se ridică la 950.000 de lei", a afirmat Dan Cărbunaru la Palatul Victoria.
Citeşte şi: Coşea: Statul a câştigat PE ASCUNS din disperarea oamenilor care s-au înghesuit la benzinării
El a adăugat că pe lângă aceste sancţiuni contravenţionale sunt şi o serie de măsuri complementare.
"Au fost date şi zece avertismente, trei măsuri complementare de oprire temporară a prestării de servicii, două propuneri de încetare a practicilor comerciale incorecte, patru decizii de încetare a practicilor comerciale incorecte deja aprobate, la care se adaugă şi ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului de încetare a practicilor comerciale incorecte, un ordin adresat unei companii din România care a fost şi amendată în acest sens cu cea mai mare amendă pe care ANPC-ul o poate da, respectiv 100.000 de lei. Ordinul, respectiv decizia de încetare a practicilor comerciale incorecte, implică revenirea la condiţiile comerciale oferite de operatorul economic consumatorilor înainte de momentul modificării preţurilor, ANPC considerând că nu există temei pentru majorarea de preţ practicată de operatorii economici în ultimele zile. Controalele comisarilor ANPC continuă la staţiile de furnizare a carburanţilor din întreaga ţară", a declarat Cărbunaru.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.