Ce rămâne în urma aliaților în Afganistan este o tragedie în desfășurare, aceștia retrăgându-se în degringoladă. Londra este în plin scandal după ce ministrul Apărării Ben Wallace i-a reproșat ministrului de Externe că a evacuat diplomații dar militarii au fost lăsați în urmă.
O întrebare stringentă este ce se va întâmpla cu interpreții și personalul afgan care a deservit tot aparatul aliaților?.
Cât au cheltuit SUA în Afganistan timp de 20 de ani
SUA au ”debarcat” în Afganistan după atentatele de la 11 septembrie 2001. De atunci, americanii au cheltuit 300 de milioane de dolari pe zi, ceea ce înseamnă că în duă decenii s-au cheltuit în total 2 trilioane de dolari.
800 de miliarde de dolari au fost costurile directe de război în timp de 85 de miliarde au fost folosiți pentru a instrui armata afgană care acum s-a evaporat.
Citește și: Care sunt de fapt interesele în Afganistan ANALIZĂ
Iar costurile sunt și mai mari în ceea ce privește viețile pierdute. 2.500 de militari americani au murit în Afganistan și au fost uciși aproape 4.000 de contractori civili americani. Aceste numere sunt eclipsate de cei aproximativ 69.000 de polițiști militari afgani morți, 47.000 de civili uciși, plus cei 51.000 de luptători de opoziție morți. Costul de până acum pentru îngrijirea a 20.000 de răniți americani a fost de 300 de miliarde de dolari.
Însă costurile nu se vor opri aici. Statele Unite au finanțat războiul afgan cu bani împrumutați. Cercetătorii Universității Brown estimează că s-au plătit deja peste 500 de miliarde de dolari în dobânzi (incluse în suma totală de 2,26 trilioane de dolari) și estimează că până în 2050 doar costul dobânzii pentru datoria acumulată în războiul afgan ar putea ajunge la 6,5 trilioane de dolari ceea ce înseamnă că fiecare cetățean american va plăti 20.000 $.
Videoclipurile luate de pe asfaltul aeroportului Kabul indică faptul că cei 6.000 de soldați americani trimiși acolo nu au reușit să stabilească un perimetru nici măcar în jurul pistelor, unde afganii sunt arătați călcându-se în picioare pentru a se urca în avioane. La ora actuală peste 10. 000 de cetățeni americani așteaptă încă evacuarea și alte mii stau ascunși. Unii au fost atât de disperați să fugă de conducerea talibanilor, încât s-au agățat de trenul de aterizare al avioanelor care plecau de la aeroportul din Kabul, doar pentru a muri câteva minute mai târziu alunecând de pe trenul de aterizare în timp ce aeronavele se înălțau.
Există și mai puține speranțe de evadare pentru generația de femei și fete afgane care au crescut într-o perioadă ceva mai liberalizată, dar acum vor trebui să poarte burka obligatori și se evaporă perspectivele de educație și muncă. La ora actuală sunt aproximativ cu 1,6 milioane mai multe femei angajate în Afganistan decât acum 20 de ani. Talibanii, acum promit să inverseze toate acestea, iar costul uman va fi incalculabil.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.