Economistul a arătat că inflația a devenit foarte vizibilă cu ocazia sărbătorilor de Paște dat fiindcă magazinele au raportat cele mai slabe vânzări din ultimii 15 ani: ”De ce? Pentru că românii pur și simplu n-au avut cu ce să cumpere tot ceea ce cumpărau în urmă cu doi-trei ani, în condițiile în care prețurile au luat-o razna, iar puterea de cumpărare s-a diminuat puternic pe fondul inflației!, a arătat expertul.
Adrian Negrescu a precizat că cei mai afectați de fenomenul inflaționist sunt pensionarii: ”Gândiți-vă că pensionarii percep altfel inflația decât este ea anunțată de autorități. La ei, coșul de consum este format în principal din produsele alimentare de bază, medicamente, utilități. Dar mai toate acestea s-au scumpit foarte mult în ultimii ani. Inflația în rândul pensionarilor este resimțită undeva la nivel de 15, chiar 17% în momentul de față, ceea ce înseamnă că practic, pensiile s-au erodat în ultimul an de zile cu cel puțin 20 la sută. Noi n-am avut creșteri de pensii de peste 20 la sută în România, semn că oamenii au pierdut bani în loc să câștige mai mult de pe urma indexării lor cât și creșterile anunțate cu pompă de către autorități”, a punctat Adrian Negrescu.
Citește și: Negrescu, despre inflație: ”O metodă cinică prin care Guvernul vrea să se salveze”
BERD spune că în România, poziția fiscală rămâne o vulnerabilitate majoră
Creșterea economică a încetinit considerabil în 2023, până la 2,1 la sută, deși a fost printre cele mai ridicate rate de creștere din regiunea extinsă, se spune în cel mai recent al Băncii Europene de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).
În raportul anual privind performanța economică, datele din 2023 arată o încetinire semnificativă a creșterii economice, ajungând la 2,1%. Deși acest ritm este mai lent decât în anii precedenți, economia a păstrat o poziție solidă, situându-se printre cele mai ridicate rate de creștere din regiunea extinsă, arată BERD.
Analiza indică faptul că dezafectarea stocurilor a fost un factor major în încetinirea ritmului de creștere, după ani de acumulare a acestora. În plus, inflația ridicată a afectat creșterea prețurilor în sectorul privat și consumul privat. Totuși, aceste aspecte au fost compensate de o creștere remarcabilă a investițiilor și cheltuielilor guvernamentale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.