Veniturile de protecţie socială au însumat 160,6 miliarde de lei, în creştere cu 10,8% faţă de anul precedent. Ponderea acestora în Produsul Intern Brut (PIB - date semidefinitive) a fost de 15,2%, acelaşi procent ca în anul anterior.
Cheltuielile privind protecţia socială (inclusiv costurile administrative ale schemelor de protecţie socială) s-au ridicat la 161,9 miliarde de lei, (din care 158,8 miliarde de lei reprezintă cheltuielile cu prestaţiile sociale), cunoscând o creştere de 13,3% faţă de anul precedent.
Salarii de mii de euro. Claudiu Năsui a făcut ”curățenie” în Ministerul Economiei
Ponderea în PIB a cheltuielilor cu protecţia socială a fost de 15,3%, în creştere cu 0,3 puncte procentuale faţă de anul 2018.
Cheltuielile cu prestaţiile sociale (exclusiv costurile administrative şi alte cheltuieli) au reprezentat 15% din PIB, în creştere cu 0,3 puncte procentuale faţă de anul 2018.
Ca şi în anii anteriori (2009-2018), protecţia socială a fost orientată cu precădere către acoperirea riscurilor de bătrâneţe şi a celor de boală sau îngrijirea sănătăţii, care au implicat 47,8%, respectiv 29,8% din totalul cheltuielilor cu prestaţiile sociale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.