Câştigul salarial mediu net a fost 4600 lei în luna iunie a acestui an, în creştere cu 57 lei (+1,3%) faţă de luna mai 2023, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. Potrivit comunicatului, preluat de Agerpres, câştigul salarial mediu brut a fost 7364 lei, cu 135 lei (+1,9%) mai mare decât în luna mai 2023.
Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului - 10.862 lei, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante - 2525 lei. Comparativ cu luna iunie a anului precedent, câştigul salarial mediu net a crescut cu 15,7%.
"Indicele câştigului salarial real a fost 104,9% în luna iunie 2023 faţă de luna iunie 2022. Indicele câştigului salarial real a fost 100,9% în luna iunie 2023 faţă de luna mai 2023. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost 234,7%, cu 2,0 puncte procentuale mai mare decât cel înregistrat în luna mai 2023", precizează INS.
În luna iunie 2023, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a crescut ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, semestriale, anuale ori pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, creşterile câştigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (în funcţie de contracte/proiecte).
Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţi de editare, cu 21,3%, şi în extracţia cărbunelui superior şi inferior, cu 17,9%.
La polul opus, scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna mai 2023 au fost cauzate de acordarea în lunile precedente de prime ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost determinate de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (funcţie de contracte/proiecte), precum şi de angajările de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, din unele activităţi economice.
Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net au fost consemnate în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, cu 10,2% , şi în extracţia minereurilor metalifere, cu 9,3%.
În sectorul bugetar, în luna iunie 2023, câştigul salarial mediu net a scăzut uşor comparativ cu luna precedentă în administraţia publică (-0,8%), respectiv în sănătate şi asistenţă socială (-0,5%).
În învăţământ, câştigul salarial mediu net a crescut cu 1,5% faţă de luna precedentă. În această activitate, evoluţia câştigului salarial mediu net din luna iunie 2023 comparativ cu luna precedentă a fost influenţată de aplicarea prevederilor legale în vigoare, precum şi de acordarea în luna mai 2023 a biletelor de valoare (tichete de vacanţă) în marea majoritate a instituţiilor din învăţământul preuniversitar, de reducerea sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacanţei şcolare, de încetarea grevei din sistemul public de învăţământ, explică INS.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.