Lucrarea artistului german Boris Eldagsen, intitulată "Pseudomnesia: The Electrician", a câștigat la categoria creație deschisă la ediția de săptămâna trecută a Sony World Photography Award.
El a declarat că a folosit imaginea pentru a testa competiția și pentru a crea o discuție despre viitorul fotografiei.
Organizatorii premiului au declarat pentru BBC News că Eldagsen i-a indus în eroare cu privire la gradul de inteligență artificială care ar fi fost implicat.
Într-o declarație împărtășită pe site-ul său, Eldagsen a recunoscut că a fost o ”neobrăzat", mulțumind juriului pentru că a selectat imaginea și i-a i-a dat ocazia să creeze acest moment istoric, întrebând în același timp dacă vreunul dintre ei știa sau bănuia că fotografia a fost generată de inteligența artificială.
"Imaginile AI și fotografia nu ar trebui să concureze între ele într-un premiu ca acesta", a continuat el.
"Sunt entități diferite. IA nu este fotografie. Prin urmare, nu voi accepta premiul".
Imaginea în cauză prezenta un portret tulburător alb-negru a două femei din generații diferite, fotografia emanând un aer din anii 50.
Dar, după cum a subliniat Eldagsen în declarația sa: "Ceva în legătură cu acest lucru nu pare corect, nu-i așa?". Acel ceva, bineînțeles, fiind faptul că nu este deloc o fotografie reală ci o imagine produsă sintetic.
Utilizarea inteligenței artificiale în toate domeniile, de la scrierea de cântece și eseuri, până la mașini fără șofer, terapeuți și dezvoltarea medicinei, a fost dezbătută pe larg în ultimele luni; acum, oportunitatea și utilitatea acesteia în ceea ce privește fotografia - în special deepfake - a intrat în centrul atenției.
Un purtător de cuvânt al World Photography Organisation, filiala de fotografie a organizatorilor de evenimente artistice Creo, a declarat că, în timpul discuțiilor cu artistul, înainte de a fi anunțat ca fiind câștigător, acesta a confirmat că lucrarea a fost o "co-creare" a imaginii sale cu ajutorul AI.
El a remarcat interesul său pentru "posibilitățile creative ale inteligenței artificiale", au adăugat aceștia, subliniind în același timp că "imaginea se bazează în mare măsură pe bogatele sale cunoștințe fotografice".
Pe de altă parte, faptul că cei care au jurizat și nu au observat ce este în neregulă cu această fotografie ridică multe semne de întrebare în legătură cu seriozitatea cu care este tratat concursul.
Motivul, pentru un ochi mai puțin avizat, este modul în care se prezintă mâinile. Pe lângă pozițiile nefirești se adaugă și forma bizară a acestora, IA nefiind încă în stare să redea natural forma și poziția mâinilor în diferite situații.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.