Update: Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a vorbit despre această problemă, într-un interviu acordat DC News.
"Chiar acum mi-a trimis domnul director al Muzeului Național Peleș factura de energie. Este înfiorător!”, a spus Lucian Romașcanu, ministrul Culturii, în cadrul interviului acordat DCNews.
„Noi am reușit, în ianuarie, să integrăm în Ordonanța 118 instituțiile de cultură și centrele culturale din administrarea centrală sau locală a statului, ceea ce îi va obliga - și pe Ministerul Energiei și pe furnizori - să compenseze până în ianuarie inclusiv prețul, iar din februarie oricum sunt incluși în schema de plafonare”, a subliniat Lucian Romașcanu.
„Deci, ne spuneți că, din bugetul Culturii, dacă ar fi să plătiți actualele facturi la energie, nu ați mai avea buget?”, a intervenit Bogdan Chirieac. „Nu am mai avea!”, a precizat ministrul.
„Eu vă spun un lucru pe care nu vreau să-l interpreteze nimeni. Anul trecut, vreo 83 la sută din bugetul Ministerului s-a dus pe salarii, restul alte cheltuielii, deci foarte subțire pe proiecte culturale. Noi cu această creștere am dat un nou suflu”, a mai spus Lucian Romașcanu.
Ştirea iniţială: Castelul Peleş, principala atracţie a turiştilor care merg pe Valea Prahovei şi un simbol al României, riscă să se închidă din cauza facturilor uriaşe pe care administraţia unităţii le-a primit iarna aceasta. Doar pe luna ianuarie, factura de gaze este de 32.000 de euro.
Valentin Răileanu, şeful Departamentului Tehnic al Muzeului Naţional Peleş, a vorbit, la Antena 3, despre această problemă.
"Discutăm despre această sumă pentru ultima factură sosită la instituţia noastră pentru perioada 1 ianuarie - 31 ianuarie, în condiţiile în care consumul lunar a fost mai mic decât cel raportat în aceeaşi perioadă a anului trecut, dar totodată sesizând faptul că furnizorul a crescut din nou preţul unitar ale energiei pentru această factură cu circa 27%.
Situaţia este destul de complicată. În condiţiile actuale, totul este delicat, totul este în analiză, încercăm să cerem sprijinul forurilor superioare, respectiv Ministerului Culturii. La momentul actual încă nu am discutat cu ei, suntem în discuţii cu furnizorii.
După cum se ştie, Guvernul României a aprobat Ordonanţa de Urgenţă nr. 3/31 ianuarie anul curent, în care s-au stipulat din nou prevederi privind plafonarea preţurilor la energia electrică şi gaze naturale. Muzeul Naţional Peleş a completat de asemenea cereri pentru furnizorii de energie electrică şi gaze naturale în susţinerea acestor cheltuieli şi raportarea sumelor convenite şi stabilite în aceste plafoane, dar încă nu avem informaţia cât va fi acest plafon, care vor fi suplimentele acordate", a explicat Valentin Răileanu.
Întrebat dacă se ia în calcul chiar decizia extremă de a închide Muzeul Peleş, Valentin Răileanu, şeful Departamentului Tehnic al Muzeului Naţional Peleş, a spus: "La momentul actual nu aş putea să vă spun cu certitudine. Urmează ca managerul instituţiei şi forul Consiliului de Administraţie să ia în discuţie factura sosită ieri şi să stabilească măsurile necesare. Dacă nu există soluţii concrete de rezolvare a situaţiei, probabil că se va ajunge şi la soluţii limită".
De altfel, chiar şi înainte creşterii uriaşe a facturilor, angajaţii Muzeului Naţional Peleş se plângeau de faptul că trebuie să îndure frigul, tot din cauza faptului că nu aveau suficienţi bani ca să plătească facturile de gaze.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.