Demarează o nouă etapă a programului ”Casa verde fotovoltaice”. De astăzi, se pot înscrie firmele de profil şi instalatorii care montează astfel de sisteme alternative de energie verde, iar după 12 mai ar urma să înceapă efectiv procedurile pentru persoanele care vor să beneficieze de cei 20.000 de lei de la stat pentru instalarea de panouri fotovoltaice.
Ministrul Mediului, Tánczos Barna, estima recent că fondurile, deja alocate, ar putea fi dublate, situaţie în care aproape 150.000 de gospodării ar urma să aibă panouri fotovoltaice până la sfrşitul anului. Aceasta dacă vor fi şi suficienţi instalatori, care să se înscrie în program.
”Se înscriu firmele care instalează panourile fotovoltaice. În principiu, pe 15 mai deschidem sesiunea de depunere a cererilor de finanţare pentru prima euroregiune. Am împărţit primirea cererilor de finanţare pe perioade distincte, în funcţie de euroregiuni pentru a scădea presiunea pe sistemul informatic şi, dacă reuşim să obţinem şi acordul Comisiei Europene, împreună cu dl Boloş, putem să mai dublăm anul acesta bugetul alocat acestui program şi să ajungem la 150.000 de sisteme instalate în 2023”, a spus ministrul Mediului.
Pentru a se putea înscrie în aplicaţia Fondului de mediu, toţi cei care vor să prindă finanţare în această nouă etapă a programului 'Casa verde fotovoltaice', trebuie să aibă toate documentele, adică: dovadă că locuinţa este intabulată, că nu are datorii la bugetele locale şi de stat, iar adresa din cartea de identitate trebuie să corespundă cu cea a locului unde se face instalarea. Anul acesta benficiarii finali se vor înscrie singuri (nu prin firmele instalatoare) în aplicaţia informatică a Administraţiei Fondului pentru Mediu, pentru rezervarea subvenţiei de la stat, precizează Radio România Actualități.
Casa Verde Fotovoltaice 2023, buget record
Într-un interviu acordat DC News şi DC Business, preşedintele AFM a venit cu vestea aşteptată de români: începe programul Casa Verde.
"Programul 'Casa Verde Fotovoltaice', celebrul program prin care persoanele fizice şi acum, pentru prima dată, şi instituţiile de cult îşi pot instala panouri fotovoltaice pentru reducerea consumului de energie a ajuns în faza finală. Varianta finală a ghidului a fost transmisă către Monitorul Oficial, sperăm să se publice azi-mâine, iar imediat după publicare ghidului în Monitorul Oficial voi da dispoziţia pentru începerea programului, a primei etape din cadrul acestuia, adică cea de înscriere şi validare a instalatorilor, adică a firmelor care vor participa la acest program.
Pentru acest program avem un buget record. În total este alocată suma de două miliarde de lei pentru instalarea de sisteme fotovoltaice. În prima fază avem 1,75 de miliarde de lei pentru persoanele fizice şi casele parohiale aparţinând instituţiilor de cult, urmând ca într-o fază ulterioară, în a doua jumătate a anului, 250 de milioane de lei să fie alocate pentru instituţiile de cult care au consumuri mult mai mari: mânăstiri, asociaţii şi ONG-uri care au activităţi sociale, cămine de bătrâni, case de copii s.a.m.d.", a explicat, în cadrul interviului, Laurenţiu Neculaescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.