Casa Verde fotovoltaice. Care sunt condițiile de acordare

DCBusiness Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Panouri fotovoltaice
Panouri fotovoltaice

Săptămâna viitoare demarează o nouă sesiune a programului Casa Verde Fotovoltaice, în care cei care doresc să-și instaleze instaleze astfel de sisteme se pot înscrie.

După ce săptămâna trecută s-au înscris firmele care sunt autorizate să instaleze panouri solare, acum vine rândul și al celor care efectiv vor să își instaleze panouri.

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a anunțat recent că persoanele fizice interesate să se înscrie în programul Casa Verde Fotovoltaice vor putea face acest lucru începând din 19 mai și până în 26 iunie, în funcție de zona în care locuiesc.

Pentru a se putea înscrie în programul prin care obțin bani de la stat pentru instalarea unor sisteme de panouri solare, persoanele fizice trebuie să îndeplinească o serie de condiții.

Mai exact, potrivit ghidului de finanțare a programului Casa Verde Fotovoltaice, cuprins în Ordinul Ministrului Mediului 1.063/2023, poate beneficia de finanțare persoana fizică ce îndeplinește cumulativ următoarele condiții:

  • are domiciliul în România;

  • nu are obligații restante la bugetul de stat și la bugetul local;

  • domiciliază la adresa unde se va implementa proiectul;

  • este proprietar al imobilului-construcție pe care se amplasează sistemul de panouri fotovoltaice, astfel cum rezultă din extrasul de carte funciară. În cazul în care sistemul de panouri fotovoltaice care deservește construcția se amplasează pe teren, este proprietar/ deține un drept de folosință și asupra imobilului-teren, astfel cum rezultă din extrasul de carte funciară. Nu este eligibil solicitantul al cărui drept de proprietate asupra imobilului construcție și/ sau teren este înscris provizoriu în cartea funciară;

  • imobilul pe care se implementează proiectul nu este afectat de sarcini în favoarea unei persoane juridice sau a unei entități care desfășoară activități economice, cu excepția cazului în care este afectat de o ipotecă imobiliară. De asemenea, destinația construcției, așa cum reiese din extrasul de carte funciară, este doar pentru locuință sau anexe care o deservesc;

  • se obligă să permită accesul persoanelor autorizate în vederea colectării datelor înregistrate de sistemul de panouri fotovoltaice și verificării sistemului de panouri fotovoltaice finanțat.

Astfel, în cazul persoanelor fizice, se consideră eligibil proiectul care se implementează la adresa menționată ca domiciliu în cartea de identitate.

Pe de altă parte, nu este eligibil, dar fără a se limita la acest exemplu, imobilul cu proprietăți comune și proprietăți individuale, sub formă de bloc/ condominiu, cu mai mult de două apartamente.

În plus, nu este eligibil solicitantul sau coproprietarii ori devălmașii care:

- au beneficiat de finanțare în cadrul programului derulat în temeiul Ordinului nr. 1.287/2018 (cel ce conține vechiul ghid), pentru un imobil înscris în aceeași carte funciară ca cel pentru care solicită finanțare;

- au încheiat contract de finanţare cu AFM aflat în vigoare, în baza unei cereri de finanţare aprobate anterior în cadrul programului, pentru un imobil înscris în aceeași carte funciară ca cel pentru care solicită finanțare;

- urmează să încheie cu AFM, în baza unei cereri de finanţare aprobate anterior în cadrul programului, contract de finanţare pentru un imobil înscris în aceeași carte funciară ca cel pentru care solicită finanțare.

Așadar, doritorii se vor putea înscrie într-o aplicație a AFM, prin completarea unor câmpuri predefinite și încărcarea unor documente. Printre alte documente, cei interesați vor trebui să prezinte un act de identitate și o dovadă a lipsei datoriilor la bugetul de stat sau cel local. Lista completă a actelor necesare se găsește în acest articol.

Înscrierea în program se va putea face, în funcție de regiunea de domiciliu, timp de trei zile, începând din 19 mai. Calendarul detaliat al înscrierilor poate fi consultat aici.

Finanțarea de la stat pentru instalarea de sisteme fotovoltaice este în valoare de maximum 20.000 de lei, cu condiția suportării unei contribuții proprii a beneficiarului de 2.000 de lei.

În acest an, pe lângă persoanele fizice, se pot înscrie în programul Casa Verde Fotovoltaice și unitățile de cult.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9772
Diferența 0.0000
Zi precendentă 4.9772
USD
Azi 4.5116
Diferența -0.0943
Zi precendentă 4.6059
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9772 RON
USD flag1 USD = 4.5116 RON
GBP flag1 GBP = 5.9419 RON
CHF flag1 CHF = 5.2235 RON
AUD flag1 AUD = 2.8609 RON
DKK flag1 DKK = 0.6671 RON
CAD flag1 CAD = 3.1881 RON
HUF flag1 HUF = 0.0124 RON
JPY flag1 JPY = 0.0308 RON
NOK flag1 NOK = 0.4384 RON
SEK flag1 SEK = 0.4661 RON
XAU flag1 XAU = 453.3570 RON
Monede Crypto
1 BTC = 368429.66RON
1 ETH = 7989.95RON
1 LTC = 366.52RON
1 XRP = 9.08RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %

Comunicate de presa

Negocieri / FOTO: Freepik

Microsoft România negociază primul Contract Colectiv de Muncă

Protecție, stabilitate și formare profesională...

Gabriel Blăniță, Colliers

Tot mai puțini români își permit o locuință. Chiria, o alternativă

Doar 73% dintre românii din mediul urban...

ANAF / Foto: DCBusiness

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
pixel