La invitația jurnalistului Bogdan Chirieac, primarul a vorbit despre patrimoniul construit din Sectorul 1, unde se găsesc cele mai multe clădiri istorice din Capitală, de o importanță culturală majoră.
”Este vorba despre un program amplu pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic, 607 identificate. Doamna Armand nu a consolidat nici una și nu a cerut nici bani, asta este rușinos și o mare șansă pe care am ratat-o, faptul că am avut bani din PNRR, într-un program guvernamental, banii aceia s-au dus, i-au cerut cei de la Sectorul 4, Sectorul 6, Sectorul 3 iar noi avem cele mai multe clădiri cu risc seismic din Capitală, pentru că în toată zona, de la Piața Universității, la Arcul de Triumf sunt clădiri realizate înainte de cutremurul din 1977, pe alte normative de construcții și trebuie investigate dacă sunt cu risc seismic sau nu, o parte au fost investigate, cele 607 cu bulină roșie și de aceste proiecte trebuie să începem să ne apucăm.
Primăria Capitalei are o administrație care are grijă, face managementul acestor clădiri cu risc seismic și au început să investească, este o clădire celebră, Piața Romană nr. 1, casa Pătrașcu care a intrat în curând în acest program, s-a semnat contractul, este o clădire privată prin care statul o va reabilita, reconsolida și pentru a o reda comunității. Lucrul acestea vreau să-l transform și într-un program local”, a declarat George Tuță.
În continuare, el a fost întrebat de gazda emisiunii despre ce se va întâmpla cu teatrele și sălile de cinema care au ajuns să fie tot mai gri astăzi și care reprezintă un real pericol pentru cetățenii care vor să își petracă timpul liber în acest mod.
”O parte mare din blocurile de pe Bulevardul Magheru sunt cu bulină, au mai fost consolidate, dar tot din zona privată, acolo este un bloc cu fast-food-uri la parter care a fost consolidat dar acum mai sunt și câteva teatre, Teatrul Nottara, care este un pericol real, acolo încă se joacă piese unde merg copii. O să avem Teatrul Bazilescu, care sper că în doi ani de zile o să fie gata. Avem Teatrul Masca care este o paragină și este în administrarea Primăriei Sectorului 1, cu care nu s-a întâmplat nimic, acolo va fi un proiect pe care îl demarăm în primele trei luni de zile, va trebui să actualizăm indicatorii tehnico-economici și să dăm drumul la reabilitarea acelui teatru. Avem Cinema Excelsior care este tot în Sectorul 1, sunt multe proiecte de cultură...”
Totodă, George Tuță, care va intra în funcția de primar al Sectorului 1 de la începutul lunii noiembrie, a vorbit despre un concept nou pentru Capitală, transformarea Căii Griviței într-un cartier cultural.
Ce cred eu că trebuie să facem este un cartier al artelor, avem facultatea Unarte, în capătul Căii Griviței. Calea Griviței poate fi transformată, de la Cinema Merconi, până la Calea Victoriei, putem avea o arteră a artelor, un oraș al artelor, dacă punem în valoare toate acele clădiri. Mă veți întreba de unde avem bani să facem lucrul acesta, vom aplica modelul pe care Ilie Bolojan l-a demarat la Oradea. Toate clădirile sunt proprietăți private, vom crea acel mecanism financiar prin care să îi susținem pe proprietari să își consolideze clădirile, dacă ei nu au bani. Au discutat deja pentru a genera o schemă de ajutor de stat pentru a-i scuti de taxe pe următorii ani pe cei care investesc și recuperează de la degradare aceste clădiri care sunt simboluri ale Bucureștiului”, a mai spus George Tuță.
Mai multe, în VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.