Ministrul Justiției spune că: „Trebuie să luăm foarte în serios reanalizarea soluţiei referitoare la interzicerea cumpărării cartelelor telefonice fără buletin. Este o chestiune pe care trebuie să o gândim foarte atent. O să propun această chestiune pentru că, din păcate, sunt tot mai multe situaţii în care oameni certaţi cu legea se folosesc de acest mijloc. Este un subiect pe care îl am pe agendă, printre priorităţi. Să vedem care e soluţia legală, constituţională să se poată face asta”.
Cel mai recent act normativ care prevede acest lucru este OUG 62/2019. Actul normativ prevedea că aceia ce voiau să cumpere cartelele preplătite puteau face acest lucru doar dacă transmiteau firmei de telefonie mobilă o serie de date de identificare, precum și o copie a unui act de identitate, notează Avocatnet.
ANCOM. Precizări privind portarea numărului de telefon
OUG 62/2019 trebuia să se aplice începând septembrie 2019, însă termenul de aplicare a tot fost amânat. Până la urmă, prevederile ordonanţei nu au ajuns niciodată să se aplice deoarece CCR a stabilit, în februarie 2020, că este neconstituţională în întregime.
Decizia CCR a venit în urma unei sesizări de neconstituţionalitate transmise de Avocatul Poporului prin care se preciza şi faptul că actul normativ nu menţionează nici scopul în care se face colectarea datelor personale prin faptul că un cumpărător e obligat să arate buletinul la cumpărarea cartelei. Iar acesta nu are siguranța că datele sale nu vor fi folosite și în alte scopuri.
Această chestiune a mai fost abordată de autorități însă toate propunerile legislative care vizau acest lucru au fost respinse de Curtea Constituțională a României.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.