Carlsberg își dezamăgește investitorii

Oana Pavelescu |
Data publicării:
Investitorii sunt nemulțumiți de rezultate
Investitorii sunt nemulțumiți de rezultate

Carlsberg a raportat miercuri vânzări sub așteptări pentru al doilea trimestru, rezultate care sunt afectate de creșterea prețurilor la materii prime și energie, în ciuda unei reveniri a vânzărilor în baruri și restaurante.

Producătorul danez de bere Carlsberg, care deține, de asemenea, mărci precum Kronenbourg, 1664, Tuborg și Somersby, și-a menținut previziunile pentru întregul an, după ce la începutul acestei luni și-a majorat prognoza de profit organic la o creștere "de o singură cifră".

"Incertitudinea globală rămâne ridicată, iar presiunea tot mai mare asupra costurilor de producție reprezintă o provocare deosebită pentru noi în trimestrele următoare", a declarat directorul general Cees't Hart într-un comunicat.

Cel de-al treilea mare producător de bere din lume a raportat vânzări trimestriale de 20,51 miliarde de coroane daneze (2,76 miliarde de euro), sub așteptările analiștilor de 21,6 miliarde de coroane, potrivit unui sondaj întocmit de companie.

Rivalul Heineken a raportat la începutul lunii august un profit semestrial peste așteptări, deoarece consumatorii au cumpărat mai multă bere în ciuda presiunilor inflaționiste, dar al doilea mare producător de bere din lume și-a redus ținta de marjă pentru 2023 din cauza creșterii costurilor.

Citește și: Berarii germani se tem că vor avea de suferit de pe urma şocului energetic

Consumul de bere în Germania a revenit pe creştere în primul semestru, după perioada de scădere din timpul pandemiei, însă spectrul unei opriri a aprovizionării cu gaze naturale planează acum asupra berarilor, care se tem că vor fi nevoiţi să oprească producţia, transmite AFP.

"Fără gaze naturale, rafturile supermarketurilor vor rămâne goale", a avertizat luni Federaţia Berarilor din Germania, foarte dependenţi de acest combustibil fosil pentru producţie.

După industria chimică, industria alimentară este sectorul cu cel mai mare consum de gaze naturale, utilizat în special în timpul prelucrării malţului, prima etapă în producţia de bere. Citește mai mult AICI

După scăderea dramatică a consumului în timpul pandemiei, cererea de bere a revenit pe creştere astfel că în primele şase luni ale anului germanii au consumat 3,6 miliarde de litri de bere, în creştere cu 6,4% în ritm anual. Însă exporturile berarilor germani au scăzut cu 19%, ceea ce a antrenat după sine o scădere de 3,8% a vânzărilor întregului sector, arată datele publicate de Oficiul federal de statistică (Destatis).

Comparativ cu situaţia din 2019, anterioară pandemiei, consumul de bere în Germania a scăzut cu 5,5% sau 253,8 milioane de litri de bere.

"Industria berii continuă să lucreze în regim de criză", avertizează Holger Eichele, preşedintele Federaţiei Berarilor din Germania. Potrivit acestuia, astăzi este imposibil să fie înlocuite gazele naturale în calitate de principală sursă de energie iar amploarea unui şoc energetic "nu poate fi încă estimată".

Mai mulţi berari au majorat deja preţurile ca reacţie la creşterea costurilor de producţie înainte de invazia din Ucraina. După această invazie preţul la mai multe materii prime, începând cu cerealele, a crescut şi mai mult.

Furnizorii berarilor, a căror producţie depinde de asemenea de gazele naturale, au avut şi ei de suferit, începând cu producătorii de sticlă pentru îmbutelierea berilor. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.977
Diferența -0.0001
Zi precendentă 4.9771
USD
Azi 4.5998
Diferența -0.0007
Zi precendentă 4.6005
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9770 RON
USD flag1 USD = 4.5998 RON
GBP flag1 GBP = 5.9509 RON
CHF flag1 CHF = 5.2151 RON
AUD flag1 AUD = 2.8796 RON
DKK flag1 DKK = 0.6670 RON
CAD flag1 CAD = 3.2014 RON
HUF flag1 HUF = 0.0124 RON
JPY flag1 JPY = 0.0307 RON
NOK flag1 NOK = 0.4393 RON
SEK flag1 SEK = 0.4599 RON
XAU flag1 XAU = 463.2781 RON
Monede Crypto
1 BTC = 389700.58RON
1 ETH = 8648.36RON
1 LTC = 380.22RON
1 XRP = 9.61RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %

Comunicate de presa

Negocieri / FOTO: Freepik

Microsoft România negociază primul Contract Colectiv de Muncă

Protecție, stabilitate și formare profesională...

Gabriel Blăniță, Colliers

Tot mai puțini români își permit o locuință. Chiria, o alternativă

Doar 73% dintre românii din mediul urban...

ANAF / Foto: DCBusiness

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
pixel