Popescu spune că pe piața de energie electrică s-a înregistrat o creștere de preț pentru producători, în urma majorării costurilor certificatelor de CO2. Pe de altă parte, există furnizori care au încheiat contracte cu cetățenii, dar care nu au achiziționat energia necesară de la producători, fiind nevoiți să apeleze la PZU, piața pentru ziua următoare, unde energia este mai scumpă. „Ne vom uita la acești furnizori, care ar putea fi foarte amendați”, a spus ministrul la Digi24 și citat de Mediafax.
Virgil Popescu a spus că a solicitat o investigație a Consiliului Concurenței pe piața energiei electrice.
Centralele termice pe gaze vor fi INTERZISE în România. Decizia, anunţată de UE
În cazul gazelor, Popescu spune că liberalizarea pieței a plecat de la un nivel foarte jos, iar după 1 iulie prețurile ar putea ajunge la nivelul celor din 2019, cînd a fost prost reglementată de OUG 114. „Am auzit de creșteri de preț de 15 - 16%”, a declarat Popescu, care a caracterizat unele oferte ale furnizorilor din comparatorul pus la dispoziție de ANRE, care ajung să fie și cu 150% mai mari decît actualele prețuri, drept speculă.
„ANRE, Consiliul Concurenței, ANPC ar trebui să se uite la aceste scumpiri”, a spus Popescu.
Ministrul a adăugat că pe piața internațională a gazelor există creșteri de preț, dar că se așteaptă la scăderi ale tarifelor în cazul reducerii cotațiilor la burse.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.