De la 20 februarie, în primele trei zile în care s-au putut utiliza cardurile de energie, cei 6.000 de oficianți ai Poștei Române au încasat peste 100.000 plăți, în valoare totală de 31 milioane de lei. Alte 10.000 de plăți au fost efectuate prin intermediul aplicației web pe care Poșta Română o pune la dispoziție beneficirilor, se arată într-un comunicat emis de MIPE.
Un ghid pentru plata online este disponibil AICI.
Până la momentul publicării prezentului comunicat s-au efectuat 116.268 de plăți, în valoare de 37 de milioane de lei. Dintre acestea, aproximativ 10% s-au efectuat în mediul rural. Media unei plăți decontate este de 330 lei.
Plata online, de mare interes
„Vedem că mobilizarea este generală, avem peste 6.000 de oficianți la care se pot efectua plățile, alți 11.000 de poștași pot încasa direct la domiciliile beneficiarilor și avem și plata online. Cea din urmă se pare că generează mare interes, a fost folosită deja de peste 10.000 de români și media este în creștere. În ceea ce privește informațiile apărute în spațiul public despre eventuale cozi în teritoriu, înțeleg că fluxul la nivel național a funcțional normal și au fost doar mici cazuri izolate în care oamenii au stat să aștepte ceva mai mult. Procesul se rodează de la o zi la alta, cei care au primit cardul să nu uite că pot utiliza prima tranșă de 700 de lei până la vară, deci nu este nicio grabă, sunt fonduri pentru toată lumea. Iar cei care întâmpină dificultăți pe parcursul implementării programului vor primi sprijin prin call-center-ul dedicat. Personal, vreau să îi asigur pe toți cei îndreptățiți să primească acest sprijin că banii alocați din fonduri europene pentru acest program vor ajunge la ei”, a declarat ministrul Marcel Boloș.
Au mai rămas de distribuit 800.000 de carduri
Reamintim că, până în prezent, Poșta a distribuit cardurile în cele 1,7 milioane de gospodării în care nu a fost nevoie de niciun fel de clarificare privind eligibilitatea. Alte aproximativ 800.000 de carduri urmează să ajungă la cei îndreptățiți în baza OUG 166/2022 în perioada următoare, anunţă Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.
"Reamintesc faptul că pentru prima tranșă acest sprijin poate fi utilizat până la vară, așa că nu este nevoie să se grăbească nimeni, oamenii au tot timpul să își achite datoriile prin intermediul ajutorului oferit de Guvern din bani europeni. Cei care sunt într-o situație incertă și se verifică zilele acestea dacă sunt într-adevăr eligibili, să stea fără grijă pentru că nu există riscul să nu primească ajutorul dacă li se cuvine conform legii. Listele se actualizează, se vor tipări și pentru ei carduri, vor avea, de asemenea, timp până la vară să epuizeze prima tranșă”, a transmis ministrul Marcel Boloș.
Precizări utile
Ajutorul se acordă în două tranșe, a câte 700 lei fiecare și poate fi utilizat pentru plata următoarelor servicii/produse: electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.
În baza cardului se pot efectua plăți în următoarele perioade:
- Pentru tranșa I – valoare de 700 lei, în perioada 20.02.2023 – 30.06.2023;
- Pentru tranșa II – valoare de 700 lei, în perioada septembrie 2023 – 27.12.2023.
Până când vor putea fi folosite cardurile
Cardurile alocate ambelor tranșe se pot folosi până la 27 decembrie 2023 inclusiv. Sprijinul nu poate fi utilizat în afara termenului de valabilitate prevăzut.
Platforma pusă la dispoziție de Poșta Română pentru plăți online poate fi accesată aici: https://www.posta-romana.ro/sprijin-pentru-romania.html.
Pentru a veni în întâmpinarea beneficiarilor, MIPE a realizat Ghidul cardurilor de energie, iar informații detaliate despre cardurile de energie, precum și îndrumări pot fi obținute la call center-ul Poștei Române: 0319966.
Citește și Card energie. Cum plăteşti factura dacă este pe alt nume
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.