Cererea mondială de cărbune va atinge noi maxime istorice în fiecare an, cel puțin până în 2027, conform unui raport al Agenției Internaționale a Energiei (IEA), publicat miercuri. Acest lucru contrazice estimările anterioare ale agenției, care sugerau că anul trecut s-a înregistrat un vârf istoric, relatează Bloomberg.
Creștere constantă a cererii
IEA prevede că cererea globală de cărbune va ajunge la aproape 8,9 miliarde de tone până în 2027, cu aproximativ 1% mai mult decât în 2024. Anterior, agenția prognoza o scădere semnificativă a cererii de cărbune în acest deceniu.
Obiective climatice și provocări
Pentru a atinge ținta de emisii nete zero până în 2050 și a limita încălzirea globală în conformitate cu Acordul de la Paris, utilizarea cărbunelui ar trebui să scadă considerabil în acest deceniu. Deși expansiunea energiei regenerabile, inclusiv turbinele eoliene și panourile solare, ar putea reduce cererea pentru acest combustibil fosil intens poluant, impactul nu este suficient pentru a inversa tendința actuală.
„Analiza noastră arată că cererea globală de cărbune va atinge noi recorduri până în 2027, în ciuda creșterii semnificative a consumului de electricitate. Totuși, condițiile climatice, în special în China – cel mai mare consumator de cărbune din lume – vor influența considerabil tendințele pe termen scurt. Pe termen mediu, cererea de energie electrică în creștere rapidă va fi un factor cheie”, a declarat Keisuke Sadamori, director în cadrul IEA.
Revizuiri repetate ale estimărilor
În ultimii cinci ani, IEA a revizuit în mod constant în sus estimările privind cererea de cărbune. În 2024, aceasta a fost cu aproximativ 9% mai mare decât se prognozase anterior.
Disparități regionale în consum
Deși utilizarea cărbunelui a scăzut în Europa și SUA, această reducere nu a compensat creșterea cererii din India și China. Până în 2027, cererea de cărbune din aceste două țări va depăși cererea totală a Uniunii Europene, subliniind rolul necesarului de energie ieftină în economiile în curs de dezvoltare.
IEA, un actor-cheie în politica energetică globală
Agenția Internațională a Energiei, principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state, a fost înființată ca răspuns la primul șoc petrolier din 1973–1974, cu scopul de a coordona eliberarea rezervelor strategice de petrol.
Această tendință în creștere a cererii globale de cărbune accentuează provocările în atingerea obiectivelor climatice globale și în tranziția către surse de energie mai puțin poluante.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.