"Noi ne uităm la impactul în piaţă rezultat de pe urma fuziunilor. Aici avem legea care spune că noi decidem dacă o fuziune este permisă sau nu şi o putem bloca dacă noi considerăm că impactul în piaţă este negativ, dacă entitatea rezultată de pe urma fuziunii în piaţă ar fi prea mare şi ar distorsiona concurenţa. Nu avem posibilitatea să blocăm creşterile organice. Dacă o companie creşte pas cu pas, e meritul ei. În momentul în care îţi dă acţionarul tău capital şi tu creşti, acesta nu este genul de operaţiune care ar fi sub atenţia noastră din punct de vedere al regulilor de concurenţă. Unde e diferenţa? Când acţionarul tău este statul. Acolo sunt regulile de ajutor de stat care trebuie să se asigure că statul nu distorsionează concurenţa prin banii pe care îi oferă companiei. Dar la regulile de ajutor de stat poliţistul nu suntem noi, e Comisia Europeană. Pe ajutor de stat noi suntem un consilier al Guvenului, îl ajutăm să respecte regulile Uniunii. Capitalizarea CEC Bank nu o decidem noi, o decide Comisia. Decizia ne aşteptăm să fie luată spre sfârşitul lunii, până la predarea mandatului actualei Comisii", a declarat Chiriţoiu.
El a menţionat că în 2009 Comisia Europeană era foarte reticentă cu privire la capitalizarea CEC Bank. De asemenea, el făcut referire la tranzacţia prin care Eximbank achiziţionează Banca Românească.
"Tranzacţia la Eximbank este în analiză avansată şi la noi şi la BNR. Am avut consultări cu BNR-ul. Bănuiesc că vom termina şi unii şi alţii. Şi unii şi alţii am cerut completări, informaţii suplimentare faţă de cele care au fost furnizate, dar bănuiesc că analizele vor fi terminate în curând", a spus Bogdan Chiriţoiu.
Citește și Topul băncilor cu cele mai mici dobânzi pentru creditele de nevoi personale
Şeful autorităţii de concurenţă a adăugat că ar dori "să iasă" cu analiza în aceaşi timp cu BNR. Consiliul Concurenţei a cerut completări privind sursele de finanţare pentru a vedea dacă este caz de ajutor de stat, iar BNR a cerut detalii privind planul de afaceri.
Ministrul demis al Finanţelor, Eugen Teodorovici, anunţa, în mai, că instituţia pe care o conduce va transfera către CEC o sumă de 900 de milioane de lei pentru capitalizarea instituţiei imediat ce va primi acceptul Comisiei Europene.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.