Divizia de securitate internă a Serviciului European de Acţiune Externă estimează la circa 200 numărul spionilor ruşi şi la circa 250 numărul spionilor chinezi din capitala europeană.
Diplomaţii europeni sunt atenţionaţi să evite anumite locuri, printre care un restaurant şi o cafenea din apropierea principalei clădiri a Comisiei Europene şi a sediului Serviciului European de Acţiune Externă.
Agenţii ruşi şi chinezi sunt angajaţi în special la ambasadele şi misiunile comerciale ale ţărilor lor, conform articolului din Die Welt.
Citește și: Spionajul economic chinez mai face o victimă
Temerile legate de intensificarea spionajului rus și chinez au fost amplificate și de un recent scandal diplomatic între Lituania și China. În această săptămână, două servicii lituaniene de informaţii au condamnat China pentru o campanie de spionaj "din ce în ce mai agresivă" incluzând în special "încercări de recrutare a unor cetăţeni lituanieni".
Şeful Departamentului securităţii de stat din Lituania, Darius Jauniskis, a declarat că agenţia sa analizează "ameninţarea" potenţială reprezentată de Huawei.
Responsabili americani au vizitat o serie de capitale europene pentru a le îndemna să evite tehnologia Huawei din proiectele lor de dezvoltare a reţelelor 5G oferind o conectivitate aproape instantanee, o vastă capacitate de transfer de date şi acces la noi tehnologii. Mai multe ţări au interzis deja materialele 5G de la Huawei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.