Adrian Asoltanie, trainer financiar, a vorbit despre mai multe aspecte de pe piața imobiliară din România. După mai multe vizionări imobiliare în București, dar și discuții cu mai multi brokeri imobiliari, Adrian Asoltanie a relatat mai multe situații care îl pun pe gânduri cu privire la direcția în care merg imobiliarele, subliniind tendința de speculă de pe piață. Totodată, trainerul financiar a oferit sfaturi-cheie privind achiziția de imobile, explicând și ce trebuie să facem în cazul în care ne-a crescut rata la creditul imobiliar.
”Calculați-vă foarte bine deciziile imobiliare”
”Este foarte interesantă atitudinea din piața imobiliară și acest push exagerat, pe să faceți o combinație, să faceți o treabă, în contextul acestei tendințe speculative, respectiv că dați întâi avansul pentru un apartament, după 1 ani îl revindeți și tot așa cu morișca asta la nesfârșit, fapt care, evident, că nu funcționează!
Calculați-vă foarte bine deciziile imobiliare pe care le luați în perioada aceasta. Să nu vă riscați banii inutil. De asemenea, în cazul proiectelor în fază de șantier, să presupunem că vă place o proprietate și doriți să o luați, fie speculativ ca să o vindeți mai târziu, fie ca să o țineți pentru voi, asigurați-vă că dați avansul minim posibil. Există și situația foarte gravă în care dezvoltatorii imobiliari să intre în insolvență. Avem deja mai multe cazuri în România. Sunt mai multe proiecte care sunt deja blocate, paralizate, unele din ele în insolvență. Unele sunt pe litoral, altele pe la Brașov, București și în alte orașe. Este o perioadă delicată, unde trebuie să vă faceți foarte bine temele, ca idee.
Totodată, asigurați-vă că puteți închide tranzacția, să nu rămâneți, ferească Dumnezeu, cu banii dați și să nu mai puteți beneficia de imobilul respectiv. De asemenea, ca investiție trebuie să ai întotdeauna în vedere și randamentul, cash-flowul pe care îl poate genera acea proprietate. Cu ochii după morișca asta pe termen scurt, după specula asta pe termen scurt, să nu uitați și de adevăratele randamente la cash-uri, adică randamentul chiriei real pe care poate să îl genereze proprietatea respectivă. Vom avea mișcări importante în perioada următoare, în 2025-2026”, a spus Adrian Asoltanie.
Citește mai mult pe DCNews
DCMedia Group, prin DCNews și DCBusiness, derulează, în luna august, campania DC Educația Financiară, cu rolul de a informa românii despre importanța educației financiare în gestionarea bugetului propriu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.