"Vom scăpa vreodată de Covid-19"? Nu. Niciodată. S-ar putea să slăbească în timp, dar nu am ajuns încă acolo. Virologul Johan Neyts (KU Leuven, Belgia) are o opinie fermă atunci când vine vorba de analiza cifrelor tot mai mari privind coronavirusul.
"Cum nu putem transforma merele în pere, așa nici coronavirusul nu vor putea niciodată să îl asimilăm gripei”, spune Marc Van Ranst, "Diferențele dintre cele două virusuri vor rămâne mult prea mari pentru asta. Covid-19 va fi întotdeauna mult mai contagios decât virusul gripal”.
Încă mai infecțios decât gripa
Rata de reproducere a coronavirusului fluctuează, în funcție de țară, între 3 și 6. Aceasta înseamnă că o persoană infectată poate infecta între 3 și 6 alte persoane. În cazul gripei, rata de reproducere este de numai 1 sau 2. ”Și acest lucru nu se va schimba niciodată", spune Marc Van Ranst, "Foarte puțini viruși devin mai puțin contagioși în timpul vieții lor. Pentru că singurul lor scop este să se înmulțească cât mai mult posibil și nu pot face asta decât dacă sunt cât mai contagioși. Este posibil ca acest coronavirus să se transforme în cele din urmă într-o răceală obișnuită, dar va fi întotdeauna mult mai contagios decât virusul gripal. Acest lucru explică și de ce, în timpul celor mai severe măsuri din pandemie, gripa a dispărut complet, ca și majoritatea răcelilor, în timp ce, în cel mai bun caz, am reușit să "stăpânim" Covid-19”.
Citește și: Primul vaccin anti-COVID din tutun, la un pas de a fi aprobat
Mai puțin mortal în timp?
"Probabil că va deveni mai slabă. Cel puțin asta au făcut deja virușii anteriori din familia Corona, cum ar fi OC43, 229E și HKU1. OC43, de exemplu, a declanșat și el o pandemie în jurul anului 1890, dar, la fel ca și celelalte, a fost ulterior s-a atenuat ajungând o răceală puternică. Cred, de asemenea, că este perfect posibil ca, atunci când coronavirusul, după ce își va încheia cercul, să apară mai mult în mod sezonier, ca și gripa, într-un sezon de 10-12 săptămâni. Dar nu va dispărea niciodată complet. Gripa nu dispare niciodată. În timp ce noi, cei din emisfera nordică, trebuie să ne confruntăm cu ea iarna, gripa se mută în emisfera sudică în timpul verii."
În principal persoane în vârstă
Ce au în comun la ora actuală Covid-19 și virusul gripal "este faptul că în ambele cazuri sunt în principal persoanele în vârstă care sfârșesc prin a muri, adesea di pricina acestor boli", a conchis Van Ranst.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.