Ministrul Muncii a explicat care este sistemul prin care se decide eventuala creştere a vârstei de pensionare şi când s-ar putea face acest lucru.
"În PNRR am avut nişte condiţionalităţi, dar noi am venit cu o reformă care să fie corectă pentru români. Am venit cu garanţia că vârsta de pensionare pentru români nu va creşte, fiindcă modul în care am scris legea asta transmite, că vârsta de pensionare pentru români nu va creşte peste 65 de ani. Am venit cu un parametru de care noi am legat vârsta de pensionare: am spus că vârsta de pensionare nu va creşte dacă nu va creşte speranţa de viaţă a românilor. Doar dacă va creşte semnificativ speranţa de viaţă a românilor.
Datele statistice arată că, în România, speranţa de viaţă este, în prezent, în medie, 75,3 ani – 71,5 ani la bărbaţi şi 79,3 ani la femei. Asta arată că, practic, noi pe datele pe care le avem la dispoziţie, în ceea ce priveşte vârsta de pensionare nu se întrevede nicio schimbare până în 2050. Deci românii nu trebuie să fie îngrijoraţi.
Am avut în angajamentul luat de România cu Comisia Europeană o creştere a vârstei de pensionare pentru femei; astăzi avem 62 de ani şi o lună pentru femei, până în 2030, România trebuie să ajungă la o vârstă de pensionare de 63 de ani pentru femei, iar până în 2035 va trebui să ajungem cu creşterea vârstei de pensionare la 65 de ani, adică egalizarea cu bărbaţii", a explicat Simona Bucura-Oprescu.
VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.