Când şi cum vor fi vândute gazele din Marea Neagră

DCBusiness Team |
Data publicării:
Platforma de foraj Transocean Barents / Foto: OMV Petrom
Platforma de foraj Transocean Barents / Foto: OMV Petrom

Romgaz va comercializa gazele din Marea Neagră printr-o procedură transparentă şi nediscriminatorie, respectând toate prevederile legii offshore, iar această procedură va fi elaborată în cadrul sucursalei Romgaz Black Sea Limited, a declarat, miercuri, directorul general al companiei, Răzvan Popescu.

"Am spus că în momentul în care vom comercializa gazul din Marea Neagră, o vom face printr-o procedură transparentă şi nediscriminatorie şi evident legală, respectând toate prevederile legii offshore. Urmează ca această procedură să fie elaborată în cadrul sucursalei Romgaz Black Sea Limited şi când vom face aceste demersuri vom anunţa piaţa", a spus Răzvan Popescu.



Acesta a subliniat că deja s-a văzut care este apetitul pieţei pentru aceste gaze şi că nu crede că vor exista probleme pentru vânzare, dar este prea devreme pentru a se discuta despre acest lucru.

"Înainte ca o companie producătoare de gaz să înceapă aceste vânzări, vă daţi seama că are interacţiuni cu playerii mari din zonă, cu traderii, cu consumatorii mari, care toate aceste întâlniri au avut loc. Am văzut cam care este apetitul pieţei, cam care sunt cantităţile, ştim în mare parte care ar fi termenele pentru care ar vrea acest gaz şi nu cred că vor exista probleme pentru vânzare. Oricum, este destul de devreme, suntem la începutul anului 2025, forajul urmează să înceapă. Avem timp până în 2027 să încheiem aceste contracte", a precizat directorul Romgaz la ZF Power Summit 2025.



Întrebat care sunt paşii următori în ceea ce priveşte proiectul Neptun Deep, Răzvan Popescu a răspuns că urmează forajul, platforma Transocean a ajuns în decembrie în Marea Neagră, lucrările sunt aproape de a fi finalizate şi aceasta va pleca în vederea începerii forajului celor zece sonde.

"În acelaşi timp, în paralel, Saipem, care este EPC contractor-ul din proiect, construieşte infrastructura productivă pentru ca în anul 2026 să atingem acel apogeu al operaţiunilor din Marea Neagră, împreună cu forajul şi instalarea infrastructurii de producţie. Pentru Romgaz, asta implică costuri ridicate, să spun aşa, cash burn-ul, de fapt, real, acum începe. Am avut prima emisiune de obligaţiuni anul trecut, care a fost un real succes şi a arătat un real interes al pieţelor internaţionale, în primul rând, pentru acest proiect. Dar, în acelaşi timp, mai avem de efectuat cel puţin încă o emisiune de obligaţiuni. Vedem că landscape-ul financiar se schimbă, există provocări, acest an va fi un an plin de provocări, atât pe pieţele internaţionale cât şi pe pieţele locale şi noi trebuie să ne alegem foarte bine şi foarte atent momentul următoarei emisiuni de obligaţiuni", a explicat Popescu.



Pe de altă parte, directorul Romgaz a semnalat că, după câţiva ani de scădere, producţia companiei a crescut cu peste 3,6%, o parte din aceasta provenind din investiţiile care au fost efectuate pe parcursul anilor precedenţi, în special în proiectul Caragele, care în continuare rămâne prioritar.

"În ianuarie a fost finalizată încă o sondă de mare adâncime la Caragele, pe care sperăm să o punem în producţie până la finalul lunii martie, unde va trebui să avem probe de producţie şi să o legăm la infrastructura productivă. Suntem în foraj cu încă două sonde de mare adâncime, una chiar la 4.910 metri, în acest moment în Caragele, şi urmează începerea forajului încă a unei sonde. Pentru a putea păstra acest nivel ridicat de producţie şi acest ritm, dat fiind faptul că totuşi depozitele, câmpurile de gaze ale companiei Romgaz sunt mature şi au o rată de depletare mai accentuată, aceste investiţii sunt absolut necesare. Deci nu numai în foraj, ci şi în infrastructura de suprafaţă productivă. Vorbim aici atât de staţii de comprimare, staţii de comprimare electrice, cât şi de staţii de uscare", a punctat Răzvan Popescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.977
Diferența 0.0000
Zi precendentă 4.977
USD
Azi 4.5295
Diferența 0.0000
Zi precendentă 4.5295
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9770 RON
USD flag1 USD = 4.5295 RON
GBP flag1 GBP = 5.8826 RON
CHF flag1 CHF = 5.2969 RON
AUD flag1 AUD = 2.8108 RON
DKK flag1 DKK = 0.6670 RON
CAD flag1 CAD = 3.1990 RON
HUF flag1 HUF = 0.0123 RON
JPY flag1 JPY = 0.0309 RON
NOK flag1 NOK = 0.4302 RON
SEK flag1 SEK = 0.4551 RON
XAU flag1 XAU = 450.1929 RON
Monede Crypto
1 BTC = 377545.42RON
1 ETH = 8140.01RON
1 LTC = 379.16RON
1 XRP = 9.59RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %

Comunicate de presa

Mihai Daraban și premierul Dr. Ralph Gonsalves
Negocieri / FOTO: Freepik

Microsoft România negociază primul Contract Colectiv de Muncă

Protecție, stabilitate și formare profesională...

Gabriel Blăniță, Colliers

Tot mai puțini români își permit o locuință. Chiria, o alternativă

Doar 73% dintre românii din mediul urban...


POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
pixel