Tractoarele sunt alese astfel încât să respecte normele de mediu, deci unele ale căror emisii de carbon sunt reduse la minimum. Conform estimărilor președintelui AFM vor exista circa 2.000 de beneficiari ai acestor granturi.
”Aceste tractoare vor fi cu cea mai scăzută normă de poluare, Stage 5. Ne-am gândit să ne adresăm unei categorii care, din păcate, nu a beneficiat niciodată de finanțare. Vorbim de persoanele fizice care au certificat de producător. Punem la dispoziție 500.000 lei pentru acest program în care își pot achiziționa un tractor de 55.000 euro cu tot cu TVA. Dacă (beneficiarul) are nevoie de un tractor care nu este scump, poate să achiziționeze, până la plafonul de 55.000 euro și utilajele aferente tractorului, în funcție de ce domeniu activează, poate are nevoie de remorcă, semănătoare sau plug.
Gazda emisiunii, jurnalistul Bogdan Chirieac, l-a întrebat pe Laurențiu Neculaescu ce poate face un fermier în cazul în care vrea un tractor mai scump. Răspunsul acestuia a fost că aceștia pot în continuare să beneficieze de acest grant dacă vine cu o completare a sumei de care are nevoie pentru a cumpăra tractorul dorit.
De asemenea, președintele AFM a afirmat că prioritate au tinerii fermieri.
”Spre deosebire de Programul Casa Verde, intervine o schemă de finanțare, fiind pe domeniul agriculturii, iar aici grantul AFM-ului este în cuantum de 80% dacă ești fermier și ai până în 40 de ani, dacă nu te încadrezi în aceste condiții, grantul este de 65%, pentru diferență trebuie să vină fiecare aplicant cu restul de bani.
Este prima dată când Administrația Fondului pentru Mediu are un program de genul acesta și am vrea să primim feedback în această perioadă de două săptămâni cât este ghidul în dezbatere publică, să știm dacă am gândit bine mecanismul sau modul de derulare al programului și dacă ceea ce am gândit noi satisface nevoia acestor agriculori.”
Fermierii își pot casa mașinile pentru a obține finanțare pentru tractoare
Laurențiu Neculaescu a mai vorbit și despre pașii pe care trebuie să îi urmeze fermierii pentru a obține aceste finanțări. Conform spuselor sale beneficiarul, la momentul depunerii în aplicația informatică, ”trebuie să aibă certificatul de producător eliberat de primăria pe raza căreia activează și certificatele fiscale care arată că nu are datorii la bugetul de stat, acestea sunt toate documentele
Programul va funcționa similar cu programul Rabla, cel cu mașini. Trebuie să caseze fie un tractor, fie o mașină veche, pentru că principalul scop este trecerea către o agricultură vede. Cu acel bon de distrugere a vehiculului casat, se duce la un dealer, își alege un tractor, depune acele documente, delerul le verifică, îl validează în aplicația informatică pusă la dispoziție de AFM, după care cetățeanul își ridică tractorul, și plătește valoarea tractorului, mai puțin cât a solicitat de la AFM. Banii nu ajung la cetățean, ci la dealerul de tractoare”.
Dacă totul decurge ok, în urma consultărilor, cred că într-o lună de zile vom deschide aplicația informatica și oamenii se pot înscrie, începând cu luna noiembrie. Cred că bugetul se va epuiza în câteva minute pentru că din ce am discutat cu asociațiile în domeniu, sunt extrem de interesați și își doresc foarte tare un program de acest fel. Vom vedea, dacă este un program de succes, așa cum este și Casa Verde, poate Administrația Fondului pentru Mediu va relua o nouă sesiune de finanțare.
VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.