"Primii medici primesc până la sfârşitul acestei săptămâni stimulentul pe care îl merită cu prisosinţă pentru efortul depus. Aproximativ 14.550 de cadre sunt plătite prin Ministerul Sănătăţii şi 29.700 prin Casa Naţională de Asigurări de Sănătate", a menţionat Marcel Boloş.
Pe de altă parte, ministrul Fondurilor Europene a precizat că două spitale au depus deja cereri pentru decontarea cheltuielilor echipamentelor medicale din fonduri europene, pe baza apelului de proiecte lansat vineri.
Cotitură istorică. Trump repatriază producția farmaceutică anti-covid-19 în SUA
Cele două spitale care au depus cererile sunt Spitalul Clinic de Urgenţă Bagdasar Arseni şi Spitalul Municipiului Lupeni.
Alte 23 schiţe de proiect se află în curs de finalizare în aplicaţia informatică MySMIS.
Ministerul Fondurilor Europene a alocat acestui proiect 350 de milioane de euro, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM), fondurile acoperind şi echipamentele achiziţionate începând cu 1 februarie.
Ministrul Fondurilor Europene a menţionat că evaluarea proiectelor depuse va dura o lună din momentul depunerii acestora.
"Ne propunem ca în maximum o lună de acum să parcurgem etapa evaluării proiectelor depuse şi spitalele să aibă deja semnate contractele de finanţare. Este important ca unităţile spitaliceşti să ţină cont de condiţiile de finanţare şi dotările solicitate spre decontare să fie relevante în contextul actual cauzat de coronavirus. Apelul a fost lansat la termenul asumat şi spitalele au tot sprijinul în accesarea eficientă a banilor europeni. La fel ca în cazul acordării stimulentului financiar pentru personalul medical, am creat toate mecanismele necesare", a precizat Marcel Boloş.
Proiectele din cadrul apelului lansat de Ministerul Fondurilor Europene pot fi depuse în sistemul informatic MySMIS 2014 până la data de 30 septembrie 2020, având sprijinul tehnic al echipei alocate de conducerea Ministerului Fondurilor Europene pentru a accelera procesul de aplicare la resursele financiare europene în cazul spitalelor care nu sunt familiarizate cu sistemul, se menţionează în comunicatul transmis de Ministerul Fondurilor Europene.
În cadrul apelului vor fi finanţate mai multe tipuri de proiecte: proiecte de tip A, cu valoare maximă de 10 milioane de euro, se adresează unităţilor publice sanitare şi de suport pentru pacienţii testaţi pozitiv sau suspecţi cu virusul SARS-CoV-2, precum şi celor din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională. Proiectele au în vedere finanţarea echipamentelor medicale necesare în tratamentul pacienţilor; proiecte de tip B, cu valoare maximă de 15 milioane de euro, cu parteneri eligibili IGSU şi Ministerul Apărării Naţionale şi sunt destinate spitalelor modulare şi secţiilor de terapie intensivă mobilă; proiecte de tip C, a căror valoare maximă nu poate depăşi 3 milioane de euro, au drept solicitanţi eligibili autorităţile publice locale, în parteneriat cu furnizorii publici de servicii de asistenţă socială din judeţ pentru categoriile vulnerabile. Proiectele sunt destinate protecţiei personalului implicat în lupta cu pandemia, suplimentar stimulentului financiar de 2.500 lei acordat tot din fonduri europene personalului medical şi auxiliar.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.