Când se va instala criza în România. Mircea Coșea are un termen

DCBusiness Team |
Data publicării:
Criza economica așteaptă după colț
Criza economica așteaptă după colț

Profesorul Mircea Coșea a vorbit în exclusivitate pentru DC News despre situația economică din România. În contextul scumpirilor din toate sectoarele, acesta a explicat dacă suntem deja sau nu în criză, dar și ce urmează în perioada imediat următoare, toamna - iarna 2021. 

”În momentul de față, după părerea mea, nu am intrat în criză pentru că există încă o posibilitate de reglare. Nu știm exact ce și cum se va întâmpla, dar oricum va exista un PNRR care va veni până la urmă în România și va ameliora situația. Nu imediat, dar într-o perioadă de câteva luni acest lucru se va întâmpla. Deci nu cred că este criză, nu cred că avem o situație de criză în industrie pentru că încă primim comenzi din afară, deși ritmul nu este atât de mare și încă nu am intrat în perioada în care va exista o lipsă de lichiditate pe piață.

Când apar primele semne de criză 

Eu bănuiesc că la începutul lunii octombrie, noiembrie, vom avea anumite semne de criză pentru că lichiditatea din piață se va micșora, adică banii pe care populația îi are la dispoziție. S-a cheltuit mult cu concediile, în perioada care vine singura sursă importantă de lichiditate rămâne sectorul public unde salariile nu s-au schimbat, au rămas la același nivel, dar nu au intervenit creșteri, iar la nivelul pensiilor de asemenea avem o stagnare. Creșterea aproape explozivă a tarifelor la energie, mă refer aici la combustibili, electricitate și gaze, va reduce foarte mult disponibilitatea pe care populația o are pentru a-și plăti facturile și vom intra într-o perioadă pe care eu o numesc premergătoare unei crize și se va caracteriza astfel: o importantă categorie a populației, mergând până la 30 și ceva la sută nu va mai putea să își acopere cheltuielile cu energia.

Citește și: Boom pentru economie. Coșea: Creșterea, alimentată de un lucru care nu face plăcere

Asta înseamnă că se va afecta foarte mult puterea de cumpărare și vor exista două situații. Ori nu se nu se vor mai plăti facturile și atunci apare un blocaj la nivelul producătorilor și distribuitorilor, ori se vor plăti facturile și atunci scade brusc consumul pentru traiul de zi cu zi. Ori acestea sunt elemente care după părerea mea sunt elemente de criză. Nu este o criză fiscală, nu este o criză ciclică, este pur și simplu o criză care vine din incapacitatea statului român la această dată de a acorda economia românească la ceea ce se întâmplă în exterior, iar în exterior cea mai mare presiune o are inflația, deocamdată”, a declarat Mircea Coșea pentru DC News. 

Ce pot face românii cărora nu le crește venitul, dar cheltuie mai mult din cauza scumpirilor?

Citește mai departe de DCNews

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9772
Diferența 0.0000
Zi precendentă 4.9772
USD
Azi 4.5116
Diferența -0.0943
Zi precendentă 4.6059
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9772 RON
USD flag1 USD = 4.5116 RON
GBP flag1 GBP = 5.9419 RON
CHF flag1 CHF = 5.2235 RON
AUD flag1 AUD = 2.8609 RON
DKK flag1 DKK = 0.6671 RON
CAD flag1 CAD = 3.1881 RON
HUF flag1 HUF = 0.0124 RON
JPY flag1 JPY = 0.0308 RON
NOK flag1 NOK = 0.4384 RON
SEK flag1 SEK = 0.4661 RON
XAU flag1 XAU = 453.3570 RON
Monede Crypto
1 BTC = 375333.31RON
1 ETH = 8197.49RON
1 LTC = 375.59RON
1 XRP = 9.28RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %

Comunicate de presa

Negocieri / FOTO: Freepik

Microsoft România negociază primul Contract Colectiv de Muncă

Protecție, stabilitate și formare profesională...

Gabriel Blăniță, Colliers

Tot mai puțini români își permit o locuință. Chiria, o alternativă

Doar 73% dintre românii din mediul urban...

ANAF / Foto: DCBusiness

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
pixel