Data de 30 noiembrie nu este negociabilă în ceea ce priveşte demararea Sistemului Garanţie - Returnare, legislaţia fiind suficient de modernă, suficient de actuală, cât să ne permită să avem un sistem cu care România să se mândrească, a declarat, marţi, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, într-o conferinţă de specialitate.
"Aş vrea să mă refer în intervenţia mea la Sistemului Garanţie-Returnare, un sistem care ar putea probabil să însemne cel mai important proiect politic şi administrativ pe care să-l gestionez în Ministerul Mediului, proiect la care am lucrat foarte mult şi data trecută când am fost în minister, la fel cum şi acum încerc să aloc suficient de multe resurse, suficient de mult timp, pentru a mă asigura că nu ieşim din traiectoria asumată. Am comunicat şi acţionariatului companiei RetuRO, am comunicat şi conducerii companiei RetuRO că data de 30 noiembrie este o dată nenegociabilă în legătură cu acel eveniment extrem de important în care prima doză, primul pet sau prima sticlă, ne mai gândim ce o să introducem din cele trei posibilităţi, însă, cu siguranţă îmi doresc ca în acea zi să putem să dăm startul, aşa cum ne-am angajat ca ţară, Sistemului Garanţie-Returnare", a spus Fechet, la o conferinţă organizată de Pria Environment.
Acesta a menţionat, totodată, că îşi doreşte ca Sistemul Garanţie-Returnare să fie un exemplu de bună practică în Uniunea Europeană.
"Îmi doresc nu doar să îl pornim, dar îmi doresc ca el să fie un exemplu de bună practică în Uniunea Europeană. Legislaţia la acest moment ţine cont de toate lucrurile care au mers mai puţin bine în alte state membre. Consider că e o legislaţie suficient de modernă, suficient de actuală, cât să ne permită să avem nu doar al doilea cel mai mare sistem ca mărime din Uniunea Europeană, dar să avem un sistem cu care România să se mândrească, care să fie un exemplu de bună practică despre cum se gestionează 7 miliarde de deşeuri de ambalaje în fiecare an - şi care să ne poată asigura, într-o măsură mai mică decât cred unii, că cel puţin o parte din deşeurile de ambalaje din România se vor gestiona aşa cum trebuie, adică să nu ajungă în natură, să nu ajungă în păduri, în râuri, în Delta Dunării şi în Marea Neagră, să nu ajungă nici măcar în gropile de gunoi. Cred că am vizitat zeci de astfel de depozite ecologice, cum le numim noi, unde din păcate ajung extrem de multe reciclabile, la fel cum ajung fracţii biodegradabile netratate, la fel cum ajung deşeuri de echipamente electrice şi electronice, la fel cum mai ajung baterii becuri şi alte lucruri care n-ar trebui să ajungă acolo", a explicat demnitarul.
Măsura va rezolva doar parțial problema deșeurilor
În opinia sa, Sistemul Garanţie-Returnare va rezolva o mică parte din această problemă naţională cu care ne confruntăm.
"Bineînţeles că multe alte state membre au remediat acum foarte mult timp această chestiune. Noi încă mai discutăm pe la minister, prin primării, pe la consilii judeţene, dacă să colectăm pe trei fracţii, pe patru fracţii, în amestec reciclabilul, separat. Din nefericire, avem foarte multe recuperat la acest capitol, în timp ce ţările ambiţioase discută despre modul în care să gestioneze alte tipuri de deşeuri, cum ar fi textilele, cum ar fi uleiul uzat - şi alte astfel de chestiuni de fineţe, noi încă ne confruntăm cu această spirală din care nu reuşim să ieşim, respectiv cea a cifrelor modeste, cea care ne face să fim din nefericire codaşii Uniunii Europene la capitolul gestionare a deşeurilor", a mai spus ministrul.
Ministrul Mediului consideră totodată că ar trebui "să mai umblăm şi la legislaţie", în condiţiile în care există acte normative care aşteaptă adoptarea lor de ani de zile, dar există şi "o aplicare neunitară a legislaţiei".
"Ar trebui să mai umblăm şi la legislaţie, în sensul în care există acte normative care aşteaptă adoptarea lor de ani de zile, de cinci ani în cazul Ordonanţei 5 care priveşte gestionarea deşeurilor din echipamente electrice şi electronice. Există o aplicare neunitară a legislaţiei şi pot să admit acest lucru. Există agenţii pentru protecţia mediului care înţeleg în mod diferit cum ar trebui să aplice legea, la fel cum există şi suficient de multe autorităţi administrativ-teritoriale care ar putea să-şi îmbunătăţească tot acest proces de gestionare a deşeurilor de management integrat al deşeurilor, la fel cum, probabil că ne-au rămas şi nouă, fie că vorbim despre minister, fie că vorbim despre industrie, fie că vorbim despre mediul de afaceri. Probabil că ne-au rămas suficient de multe lucruri pe care am putea în continuare să le facem pentru ca să contribuim fiecare în dreptul lui la această problemă naţională.", a adăugat ministrul Mediului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.