Publicitate
În timpul conferinței de presă de la Guvern, Alexandru Rafila a fost întrebat când începe distribuirea pastilelor de iod către populație.
Ministrul Sănătății a explicat că ”trebuie să evaluăm nu 100 de mii ci ce milioane de familii. Timpul alocat acestei distribuiri trebuie să fie corespunzător posibilității de a le distribui. Avem în România circa 10.000 de medici de familie, iar pe listele acestor medici se regăsesc peste 16 milioane de pacienți. Va fi necesar, probabil, un interval de două-trei săptămâni, pentru ca medicii să își cheme pe rând toți pacienții și să le distribuie pastilele de iod”.
Oficialul a continuat spunând că: ”Însă, acest lucru nu se va întâmpla decât după o campanie de informare foarte clară a populației. Cu siguranță că Guvernul ne va ajuta pentru a desfășura campania de informare, privind utilizarea acestor pastile, dar și de păstrare a lor. Este foarte probabil ca aceste pastile să nu fie utilizate”, a mai adăugat ministrul Sănătății și a adăugat că: ”Noi însă avem obligația de a asigura accesul la acest produs”.
”Patilele vor fi distribuite gratuit deoarece este o problemă de sănătate publică”, a conchis ministrul.
Citește și: Antibiotice Iași s-a apucat serios de treabă. Rafila, vești bune despre iodura de potasiu
Mulți români s-au speriat după ce armata rusă a ajuns pe lângă fosta centrală nucleară de la Cernobîl și au năvălit în farmacii să cumpere pastile de iodură de potasiu, produs care a dispărut apoi din toate farmaciile.
Antibiotice Iaşi a produs aproximativ 15 milioane de comprimate de iodură de potasiu dintre cele 30 de milioane contactate, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.
El a precizat că modul de gestionare a pastilelor de iodură de potasiu este stabilit printr-o hotărâre de Guvern şi se caută cea mai bună modalitate de distribuire a acestora către populaţie în cazul că va fi nevoie de administrarea lor.
"Antibiotice Iaşi a produs, cred, peste 15 milioane de comprimate dintre cele 30 de milioane care sunt contractate. (...) Când întreaga cantitate va fi produsă, Antibiotice Iaşi le va transporta la sediul fiecărei Direcţii de sănătate publică. (...) Lucrul complicat va fi ca fiecare familie din România să poată să aibă acces rapid la iodura de potasiu şi atunci ne gândim să vedem care este cea mai bună cale - prin intermediul Inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă aceste pastile să ajungă la Primărie şi de acolo la medicii de familie sau o să vedem care este cea mai rapidă cale de distribuţie ca ele să ajungă direct la beneficiar", a explicat Rafila. Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.