Când sunt contagios dacă sunt infectat cu omicron
Nu este clar încă, dar unele date preliminare sugerează că oamenii ar putea deveni contagioși mai devreme decât în cazul variantelor anterioare - posibil în decurs de o zi după infectare.
Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor din SUA spun că persoanele cu coronavirus sunt cel mai contagioase în cele câteva zile înainte și după apariția simptomelor. Dar această fereastră de timp ar putea apărea mai devreme în cazul infectării cu tulpina Omicron, potrivit unor experți.
Acest lucru se datorează faptului că omicron pare să provoace simptome mai repede decât variantele anterioare - aproximativ trei zile după infectare, în medie, potrivit studiilor preliminare. Pe baza datelor anterioare, acest lucru înseamnă că persoanele cu Omicron ar putea începe să devină contagioase chiar la o zi după infectare.
În cazul variantelor anterioare, oamenii deveneau contagioși la două până la patru zile după infectare și rămân contagioși câteva zile după ce simptomele dispar.
Cercetătorii spun că este prea devreme pentru a ști dacă această perioadă de incubație mai scurtă pentru Omicron se traduce printr-o contagiozitate mai timpurie. Dar ar ajuta la explicarea răspândirii rapide a variantei.
De ce repetarea dozelor booster ar slăbi sistemul imunitar
Dr. Amy Karger, de la Școala de Medicină a Universității din Minnesota, recomandă ca oamenii să se testeze la trei zile și la cinci zile după expunere, dacă este posibil.
"Mulți oameni devin pozitivi până în ziua a treia", spune Karger, referindu-se la omicron. "Practic, există aici ocazia de a infecta oamenii mai devreme decât ai face-o cu celelalte variante".
Dacă aveți doar un singur test, este bine să așteptați până în ziua a cincea, spune Karger.
Persoanele care au simptome COVID-19 ar trebui să se testeze imediat, dacă este posibil.
Testele dezvoltate în laborator sunt mai sensibile decât testele rapide, astfel încât acestea ar trebui să fie capabile să detecteze virusul până în ziua a treia după expunere, dacă nu chiar mai devreme.
Persoanele care nu prezintă simptome au, în general, niveluri virale mult mai scăzute, astfel încât este mult mai puțin clar când sau dacă devin infecțioase.
Cu toate acestea, cei care sunt testați pozitiv, dar nu au simptome, ar trebui să se izoleze timp de cel puțin cinci zile, conform celor mai recente recomandări ale agenției americane a Sănătății.
Persoanele cu simptome ar trebui să rămână izolate până când nu mai au febră timp de cel puțin 24 de ore.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.