Președintele ales al SUA, Donald Trump, a exprimat critici dure la adresa tarifelor percepute pentru utilizarea Canalului Panama și a modului în care acesta este gestionat. Într-o postare pe rețeaua Truth Social, Trump a avertizat că va solicita restituirea canalului dacă „principiile morale și legale” nu sunt respectate.
„Marina și comerțul SUA tratate nedrept”
Donald Trump, care va prelua oficial funcția de președinte al SUA pe 20 ianuarie, a acuzat autoritățile panameze că tratează marina și comerțul american „într-un mod foarte nedrept și nesăbuit”. În mesajul său, Trump i-a îndemnat pe „funcționarii din Panama” să adopte un comportament corect și să ia în considerare contribuțiile SUA la construirea canalului.
„Tarifele percepute sunt ridicole, mai ales având în vedere generozitatea extraordinară” de care au dat dovadă Statele Unite față de Panama,” a spus Trump, calificând situația drept o „escrocherie completă” împotriva țării sale.
SUA – principalul utilizator al Canalului
Trump a subliniat că SUA reprezintă utilizatorul principal al Canalului Panama, cu peste 70% din traficul care tranzitează această rută. Președintele ales a insistat că un Canal Panama sigur și bine administrat este esențial pentru comerțul american și pentru desfășurarea rapidă a marinei.
Trump nu a ezitat să-l critice pe fostul președinte Jimmy Carter pentru transferul controlului Canalului Panama către statul Panama. „Când președintele Jimmy Carter a cedat canalul pentru un dolar, doar Panama a fost autorizată să-l administreze. Nu era destinat altor națiuni, precum China, și nici pentru tarife exorbitante impuse SUA,” a scris Trump.
„Restituirea canalului, o opțiune”
În cazul în care nu se respectă principiile morale și legale, Trump a amenințat că va cere restituirea canalului „în întregime și fără întrebări”. Viitorul președinte american a reafirmat că SUA au un interes major în funcționarea eficientă și sigură a canalului, menționând costurile „enorme” suportate de SUA pentru construirea acestuia.
Deși Trump nu a oferit detalii despre măsurile pe care le-ar putea lua, el a insistat că Canalul Panama nu trebuie să cadă „în mâini greșite” și că acesta a fost cedat „ca un semn de cooperare” între SUA și Panama. Viitorul președinte a încheiat prin a sublinia importanța strategică a canalului pentru interesele SUA.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.