Guvernul premierului Justin Trudeau intenționează să confiște 26 de milioane de dolari din activele sancționate ale oligarhului rus Roman Abramovici, iar veniturile obținute din confiscarea acestora să fie folosite pentru a ajuta la reconstrucția Ucrainei și pentru a despăgubi victimele războiului.
Este pentru prima dată când Canada folosește o lege care permite confiscarea activelor sancționate printr-un ordin judecătoresc. Ministrul de externe, Melanie Joly, a declarat că țara este prima din Grupul celor șapte care aplică această măsură împotriva Rusiei.
Activele vizate sunt deținute de Granite Capital Holdings Ltd., o companie deținută de Abramovici, potrivit unui comunicat de presă transmis luni de Ministerul de Externe.
Joly va trebui acum să facă o cerere în instanță pentru a confisca definitiv activele în favoarea guvernului federal.
"Dacă vor fi confiscate aceste active, veniturile generate vor putea fi folosite pentru reconstrucția Ucrainei și pentru despăgubirea victimelor invaziei ilegale și nejustificate a regimului Putin", a precizat guvernul în comunicat.
Legea care permite această confiscare a fost adoptată în iunie, dar Joly a declarat luna trecută pentru Bloomberg că aplicarea ei este dificilă din cauza lipsei de resurse ale poliției pentru identificarea și confiscarea activelor sancționate.
În octombrie, guvernul a anunțat că investește 55,6 milioane de dolari pentru a finanța un nou birou dedicat în cadrul departamentului lui Joly pentru aplicarea sancțiunilor și sprijin suplimentar pentru Poliția Regală Călare din Canada.
Oligarhii ruşi au intentat procese la Curtea de Justiţie a UE împotriva sancţiunilor
Oligarhi şi companii ruseşti au intentat un total de 61 de procese la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene împotriva sancţiunilor UE impuse în urma invaziei Ucrainei, potrivit ediţiei de sâmbătă a tabloidul german Bild, informează dpa.
Oligarhii ruşi Grigori Berezkin şi Ghenadi Timcenko, de exemplu, solicită despăgubiri pentru "prejudiciul moral" pe care se presupune că l-au suferit din cauza sancţiunilor UE, potrivit documentelor disponibile pe site-ul instanţei.
Berezkin susţine că "a suferit daune grave ale reputaţiei" şi că "nu există nicio legătură materială între el şi politica Rusiei în Ucraina", potrivit dosarului său. Oligarhul mai susţine că nu sprijină guvernul Federaţiei Ruse şi solicită o plată simbolică de 1 euro ca despăgubire.
Ghenadi Timcenko, care locuieşte în Elveţia, solicită însă o despăgubire de 1 milion de euro acuzând UE de o "eroare de evaluare" cu privire la "relaţia dintre reclamant şi preşedintele Putin".
Printre reclamanţi se află şi fostul proprietar al clubului englez de fotbal FC Chelsea, Roman Abramovici, dar şi Mihail Fridman, fondatorul şi managerul grupului financiar Alfa-Group.
Vineri a intrat în vigoare un al nouălea pachet de sancţiuni al UE împotriva Rusiei pentru invadarea Ucrainei, care vizează companii de apărare, bănci, radiodifuzori şi oficiali. În plus, se aplică îngheţarea activelor deţinute în UE de 141 de persoane fizice şi 49 de entităţi. Persoanele sancţionate fac, de asemenea, obiectul unei interdicţii de călătorie în spaţiul UE. Sancţiunile anterioare au vizat economia, sistemul financiar, banca centrală şi înalţi oficiali guvernamentali.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.