Studiul, publicat vineri în revista Science Advances, spune că istoria domesticirii canabisului a fost puțin studiată în comparație cu alte specii de culturi, în mare parte din cauza restricțiilor legale.
Cercetătorii au compilat 110 genomuri întregi care acoperă întregul spectru de plante sălbatice, soiuri istorice și hibrizi moderni de plante utilizate în scop industrial pentru obținerea fibrelor de cânepă sau pentru producerea de medicamente.
Studiul a identificat „timpul și originea domesticirii, tiparele de divergență post-domesticire și diversitatea genetică actuală”.
Cultivarea canabisului, o afacere mai poluantă decât o mina de cărbuni
„[...] canabisul sativa a fost domesticit pentru prima dată la începutul neoliticului în Asia de Est și toate soiurile actuale au derivat dintr-un fond de gene ancestrale reprezentate în prezent de plante sălbatice și soiuri selecțonate în China”, se spune în acesta.
Canabisul a fost folosit de milenii pentru textile și pentru proprietățile sale medicinale și recreative.
Evoluția genomului canabisului sugerează că planta a fost cultivată pentru utilizare multifuncțională pe parcursul mai multor milenii.
Soiurile actuale extrem de specializate sunt considerate a proveni din culturi selective inițiate acum aproximativ 4.000 de ani, optimizate pentru producția de fibre sau canabinoizi.
Selecția a dus la plante de cânepă înalte, ramificate, cu mai multe fibre în tulpina principală, și plante de marijuana scurte, bine ramificate, cu mai multe flori, maximizând producția de rășină.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.