Publicitate
De aproximativ cincisprezece ani, „Gafam” (Google, Amazon, Facebook, Apple, Microsoft) a invadat viața de zi cu zi a planetei. Pentru o vreme, China și-a dorit propriul Gafam, cu „BATX” - adică Baidu, Alibaba, Tencent și Xiaomi. În Franța, campionii bursei de lux sunt desemnați prin acronimul „KOHL” (Kering, L'Oréal, Hermès, LVMH).
Anul 2023 a fost marcat de apariția „Celor șapte magnifici” de pe Wall Street, adică Gafam plus Nvidia și Tesla. Numai aceste șapte valori au permis indicelui S&P 500 să înregistreze, anul trecut, o creștere de 24%.
GRANOLAS
Cum rămâne însă cu Europa? Poate Bătrânul continent conta, la rândul lui, pe o mână de campioni? A priori da. În orice caz, așa cred analiștii Goldman Sachs. Banca americană menționează „Granolas”, fără a avea însă în vedere crocantele amestecuri de cereale savurate în special în Statele Unite, ci unsprezece valori ”înghesuite” într-un singur cuvânt.
Este vorba despre GSK (industria Pharma), Roche (Pharma), ASML (conductori), Nestlé (industria alimentară), Novartis (Pharma), Novo Nordisk (Pharma), L'Oréal (cosmetice), LVMH (lux), Astrazeneca (Pharma), SAP (software profesional) și Sanofi (Pharma).
De fapt, Goldman Sachs folosește acronimul „Granolas” încă din 2020, perioada pandemiei, pentru a identifica aceste majuscule care erau, atunci, cele mai importante. Ceea ce explică probabil absența companiei Hermes în acest grup.
Profituri
Dincolo de valoare, Goldman Sachs a reținut aceste valori pentru profiturile lor. „Granolas prezintă calități despre care, în opinia noastră, ar trebui să predomine în acest ciclu: creștere puternică a profitului, volatilitate scăzută, marje ridicate și stabile și bilanţuri puternice”, explică banca americană. „Credem că ar trebui să beneficieze și de schimbarea structurală către investițiile pasive (în principiu: ETF-uri) și de lipsa de lichiditate de pe piața europeană de acțiuni”, adaugă ea.
Performanța lor medie este suficientă pentru a atrage atenția. Potrivit Goldman Sachs, 60% din câștigurile bursiere ale Stoxx Europe 600 în 2023 au fost generate de aceste unsprezece acțiuni. „În mare parte datorită lor, acțiunile europene au evoluat bine, în ciuda unui PIB intern lent”, afirmă banca americană.
„Mai recent, aceste companii cu o creștere defensivă au beneficiat și de pe urma randamentelor obligațiunilor în mișcare și a unui sezon de câștiguri puternic, marcat de surprize pozitive și previziuni optimiste de la ASML, Novo Nordisk și SAP”, adaugă ea.
Mai puternic decât cei șapte magnifici
Mai mult. Granolas aproape că i-au pus în genunchi pe ”Cei șapte magnifici” din punctul de vedere al performanței, grupurile americane de tehnologie suferind foarte mult în 2022. Granolas a crescut cu 63% în acea perioadă. Pe de altă parte, aceste unsprezece valori au unele dezavantaje.
Goldman Sachs nu o menționează în sine, dar prezența puternică a sectorului farmaceutic (șase acțiuni din unsprezece) contrazice principiul diversificării portofoliilor bursiere. Chiar dacă Granolas sunt, în esență, mai diverse decât „Cei șapte magnifici”.
Și nu în ultimul rând: performanța. Aceste unsprezece acțiuni oferă un randament al dividendelor de 2,5%, multe peste cele 1,5 procente din S&P 500 și 0,3% din ”Cei șapte magnifici” (dintre care mai multe nu plătesc dividende, cum ar fi Alphabet și Amazon). Iar Goldman Sachs a adăugat că, în viitor, „dividendele lor ar trebui să continue să crească într-un ritm mai rapid decât profiturile, având în vedere că rata de plată este încă sub media istorică”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.