Facebook a încheiat un acord preliminar într-un proces de lungă durată prin care se cer despăgubiri de la reţeaua de socializare pentru că le-a permis unor terţi, printre care compania Cambridge Analytica, să aibă acces la date private ale utilizatorilor, potrivit AFP.
Conform unui document judiciar depus vineri la un tribunal din San Francisco, Facebook precizează că înaintează planul unui "acord de principiu" şi a cerut suspendarea procedurilor pentru 60 de zile "pentru a finaliza acordul în scris şi a-l prezenta tribunalului".
Reţeaua de socializare nu precizează nici valoarea, nici termenii acordului în acest proces în nume colectiv. Solicitată de AFP să comenteze, Meta, compania-mamă a Facebook, a răspuns că "nu are niciun comentariu de făcut momentan".
Acordul survine în contextul în care preşedintele director general al Meta, Mark Zuckerberg, şi directoarea generală, Sheryl Sandberg, care şi-a anunţat demisia în iunie după 14 ani la companie, urmează să depună mărturie în faţa justiţiei în septembrie, în cadrul acestui scandal.
Într-o procedură iniţiată în 2018, utilizatori ai Facebook au acuzat reţeaua de socializare că a încălcat regulile de protecţie a vieţii private transmiţând datele lor unor părţi terţe, printre care şi firma Cambridge Analytica, având legături cu campania prezidenţială a lui Donald Trump în 2016.
Cambridge Analytica, care s-a închis de atunci, a colectat şi exploatat, fără consimţământul lor, datele persoanele de la 87 de milioane de utilizatori ai Facebook, la care platforma i-a oferit acces.
Informaţiile ar fi fost folosite pentru a elabora un software pentru a orienta votul alegătorilor americani în favoarea lui Donald Trump.
În iulie 2019, autorităţile federale au aplicat Facebook o amendă de cinci miliarde de dolari pentru că şi-a "păcălit" utilizatorii şi i-au impus un control independent asupra gestionării datelor personale.
De la declanşarea scandalului Cambridge Analytica, Facebook a suprimat accesul la datele a mii de aplicaţii, suspectate că abuzează de ele, limitând cantitatea de informaţii accesibile dezvoltatorilor în general şi uşurând, pentru utilizatori, calibrarea restricţiilor în privinţa distribuirii datelor personale.
Citeşte şi: Zuckerberg a dezvăluit ”compromisurile” făcute de Facebook
Co-fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, a încercat să explice unele dintre cele mai complicate probleme ale politicii companiei în timpul unui interviu luat de Joe Rogan.
În timpul podcastului, care care a durat aproape trei ore, Zuckerberg a vorbit despre "compromisurile" pe care le presupune încercarea de a modera o platformă cu miliarde de utilizatori, pagini și postări. Nu este o responsabilitate de care Zuckerberg a spus că se bucură sau pe care și-a propus să și-o asume, în calitate de director executiv al Meta Platforms Inc. care deține Facebook, Instagram, WhatsApp și Messenger. Compania încearcă să găsească un echilibru între a elimina cât mai mult conținut negativ posibil, realizând în același timp că, cu cât sunt mai agresivi, cu atât este mai probabil să elimine ceva din greșeală, a spus el.
Aceste greșeli "sunt nașpa", a recunoscut Zuckerberg. "Totuși, cred că sunt nașpa în același mod în care este să trebuiască să treci printr-un proces penal, dar să fii dovedit nevinovat este nașpa", a adăugat el.
Rogan l-a întrebat pe Zuckerberg despre modul în care Facebook a gestionat o știre potențial dăunătoare despre fiul lui Joe Biden, Hunter, chiar înainte de alegerile din 2020. Facebook a redus distribuția articolului prin modificarea algoritmilor săi, a spus Zuckerberg. Compania a făcut acest lucru din cauza avertismentelor pe care le-a primit de la FBI cu privire la propaganda rusă. FBI a transmis Facebook că: "Ar trebui să fiți în alertă maximă" pentru o vărsare de date din Rusia, a spus Zuckerberg. "În funcție de ce parte a spectrului politic este cineva, fie consideră că nu am cenzurat suficient, fie că am cenzurat mult prea mult", a spus el.
Zuckerberg a participat la podcastul lui Rogan pentru a-și promova metaversul, viziunea sa asupra viitorului internetului, care include o serie de lumi virtuale în care oamenii vor lucra și se vor juca sub forma unor avatare digitale. Zuckerberg a vorbit, de asemenea, despre planurile Meta pentru ochelarii de realitate augmentată, despre care se așteaptă ca, în cele din urmă, să fie o modalitate importantă de interacțiune cu metaversul. Anul trecut, Meta a lansat o pereche de "ochelari inteligenți" împreună cu Ray-Ban, dar aceștia nu dispun încă de tehnologia de realitate augmentată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.