Administratia Fondului pentru Mediu prezintă calendarul programelor care vor fi derulate în perioada următoare. Acesta va fi actualizat pe măsură ce vor fi stabilite sesiunile de finanțare, subliniază AFM.
Iată calendarul de desfăşurare a programelor:
- Martie: Programul Rabla Clasic. Buget: 300 milioane lei. Programul Rabla Plus. Buget: 1 miliard de lei.
- Aprilie: Programul Apă Canal. Buget: 1,5 miliarde lei; 5 aprilie - 6 mai 2024.
- Mai: Programul Fabrici de reciclare prin PNRR. Buget: 1.092.102.000 lei; 14 mai - 16 august 2024.
- Iunie: Programul Fotovoltaice pentru unităţi de cult şi asistenţă socială. Buget: 250 milioane lei; 17 iunie - 19 iulie 2024.
***
Ministerul Mediului a lansat, marţi, Programul Rabla Plus 2024, pentru autoturisme electrice şi plugin hybrid, pentru care alocă un miliard de lei, cu acest prilej ministrul Mircea Fechet fiind prezent la Fabrica Ford Otosan din Craiova, primul producător de vehicule electrice din România.
"La Fabrica Ford nu am văzut doar că la fiecare 61 de secunde o maşină părăseşte poarta fabricii sau că se produc mai mult de 1.000 de motoare în fiecare zi, dar am văzut şi cât este de importantă tehnologia nouă şi investiţiile pe care Ford le-a făcut în România şi în numele Ministerului Mediului şi Guvernului României aş dori să vă mulţumesc d-le preşedinte pentru tot ce faceţi aici în fiecare zi. Anul acesta la Rabla plus, adică la autoturisme electrice şi plugin hybrid, avem un buget record, respectiv un miliard de lei, cea mai mare sumă pe care Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor o pune la dispoziţie.
După lungi discuţii cu colegii de la AFM şi cu cei de la minister am decis că aceasta este calea cea dreaptă, să majorăm bugetul pentru transport verde şi să echilibrăm cu celelalte bugete. Acest buget se corelează cu alt element de noutate, respectiv cu faptul că la Ford se va produce în curând primul autoturism electric din România", a spus ministrul Mediului.
Acesta a mai spus că este important ca banii alocaţi pentru Rabla plus să rămână în România.
"Este o veste extraordinară pentru mediu, pentru calitatea aerului în România şi pentru economia românească în general. Asta nu înseamnă doar un aer mai curat şi mai puţine noxe în atmosferă, ci şi că banii pe care îi punem la dispoziţie pentru Rabla plus vor rămâne în România. Este extrem de important ca aceşti bani să nu plece peste hotare. De multe ori, fi că finanţăm panouri fotovoltaice, fie că finanţăm autovehicule electrice, constatăm că de multe ori banii nu rămân nici în România şi nici măcar în Europa", a mai pus Fechet.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.