Căldura, care a provocat o seceta rar întâlnită în Balcani, a redus rezervele esențiale de apă și a dus la pierderea recoltelor. Totodată, acest fenomen a stârnit îngrijorări cu privire la efectele severe al schimbărilor climatice, caracterizate de furtuni, incendii de vegetație sau pierderea biodiversității.
Viticultorii din țările balcanice spun că în ciuda acestei situații au și de câștigat, deoarece vremea caldă a crescut conținutul de zahăr din strugurii pe care îi cultivă. Dar culturile de porumb, soia, floarea-soarelui și unele legume vor fi devastate, au declarat fermierii.
Agricultura reprezintă aproximativ 6% din PIB-ul Serbiei. Datele preliminare ale producătorilor sugerează că randamentul culturilor de porumb sârbesc ar putea scădea cu aproximativ 20%.
Una dintre probleme este accesul la apă. Serbia, care, din punct de vedere istoric, s-a bucurat de ploi abundente, irigă doar 1,4% din terenurile sale agricole, arată datele Biroului de Statistică.
Sute de milioane de euro ar fi necesare pentru ca Serbia să atingă media mondială de 17% din terenurile agricole irigate, a declarat Branislav Gulan, un analist agricol din Belgrad.
Acesta se așteaptă la pierderi de venituri agricole în acest an de aproximativ 500 de milioane de euro din cauza secetei.
În Bosnia, seceta ar putea reduce la jumătate producția de porumb, la 4,5-5 tone pe hectar, a declarat Dragan Mandic, expert la Institutul Agricol din Bosnia.
Vremea caldă a alterat drastic recolta de struguri din Balcani în acest an. Producătorii au fost nevoiți să culeagă strugurii mai devreme decât în orice alt an. Unele recolte vor fi mai mici, dar calitatea va fi mai bună, au declarat producătorii.
În Croația, producătorii de vin au început să culeagă noaptea, deoarece strugurii încep să fermenteze prea repede atunci când sunt culeși în căldura zilei.
„Este mai bine să recoltăm noaptea, pentru că nu este atât de cald”, a declarat Darko Sili, un șofer de utilaj.
Recolta din acest an va fi realizată cu aproape o lună mai devreme decât de obicei și ar putea fi cu până la 30% mai mică din cauza căldurii, a declarat Vesna Stajner, o purtătoare de cuvânt a cramei Ilocki Podrumi.
În Kosovo, culesul a început în august, de asemenea cu o lună mai devreme decât anul trecut. Proprietarii culturilor au declarat că s-au străduit să găsească culegători atât de devreme în sezon.
„Străbunicii noștri nu își amintesc ca strugurii să fi fost recoltați atât de devreme”, a declarat Nebi Duraj, coordonatorul producției de struguri la Stone Castle.
Există și o parte bună. „Strugurii sunt foarte dulci, ca și cum ai mânca zahăr”, a spus unul dintre muncitori.
Duraj a spus că calitatea vinului va fi mai bună ca niciodată în acest an datorită cantității mai mari de zahăr din struguri, care se transformă în alcool.
„Când căutați vin pentru anii următori, cereți recolta 2024”, a mai spus acesta.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.