Mai întâi de toate, trebuie știut că elementele care stau la baza drepturilor de pensie se regăsesc în buletinul de calcul care, așa cum precizează Casa Națională de Pensii Private (CNPP), poate fi solicitat casei de pensii din raza de domiciliu.
Cuantumul pensiei
În ceea ce privește cuantumul pensiei, el se determină prin înmulțirea punctajului mediu realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie.
Punctajul mediu anual
Dacă vorbim despre punctajul mediu anual realizat de asigurat, acesta se determină prin împărţirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numarul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare.
- Numărul de puncte realizat în fiecare lună se însumează, iar prin împărţirea la 12 rezulta punctajul anual al asiguratului în anul respectiv.
- Punctajul lunar se calculează prin raportarea câştigului salarial brut sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, la câştigul salarial mediu brut din luna respectivă, comunicat de Institutul National de Statistică.
Pilonul II de pensii
Trebuie precizat, de asemenea, că în cazul asiguratului care contribuie la un fond de pensii administrat privat, punctajul lunar stabilit conform legislației actuale, se corectează cu raportul dintre contribuția datorată la sistemul public de pensii și contribuția prevăzută de lege pentru condiții normale de lucru.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.