În aceste cazuri, pensia se va calcula în funcție de salariul minim pe economie și va crește cu 1% pentru fiecare an suplimentar de cotizare, cu un stagiu minim cuprins între 10 și 15 ani.
Concret, pensia minimă va fi egală cu 40 % din salariul minim brut pe țară garantat în plata, la care se adaugă acea majorare de 1 % aplicată la același salariu pentru fiecare an de stagiu de cotizare.
Legea pensiilor a fost modificată, astfel încât să facă o diferență clară între cei care au cotizat între 10 și 15 ani și cei care au cotizat peste 15 ani.
Potrivit actului normativ, ”persoanele cu vechime de minim 15 ani primesc 45% din salariul minim brut pe tara. Pentru fiecare an de vechime in plus se adauga cate 1% din salariul minim brut pe tara. Persoanele cu vechime intre 10 ani si 15 ani, aflate la pensie la data intrarii in vigoare a legii, primesc 40% din salariul minim brut pe tara, iar pentru fiecare an de vechime in plus se adauga cate 1% din salariul minim brut pe tara”.
Citește și Pensii militare în 2021. Important pentru cei trecuți de o vârstă
Același document subliniază că, dacă din calculul pensiei rezulta o suma mai mare, atunci persoana o va primi pe aceasta. Formula a fost introdusa pentru a remedia o inechitate prevazuta de legislatia in vigoare. Din cauza acesteia nu se facea nicio diferentiere in functie de anii lucrati intre beneficiarii de pensie minima. Adica, in practica se ajunge in situatia in care un pensionar care a lucrat 12 ani, spre exemplu, sa primeasca la fel cu unul care a lucrat 35 de ani, dar pe salariul minim pe economie”, prevede textul noii Legi a pensiilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.