Acest lucru este o consecință neprevăzută a legii privind defrișările, care a intrat în vigoare în luna iunie a acestui an.
Legea are ca scop interzicerea vânzării în interiorul blocului a produselor, inclusiv a cafelei, a cacauei, a uleiului de palmier și a cauciucului care provin din culturi de pe terenuri despădurite.
Însă atât Intercontinental Exchange (ICE), unul dintre principalele locuri de tranzacționare a contractelor futures pentru cafea și cacao, cât și Centrul pentru Comerț Internațional, o agenție comună a ONU și a Organizației Mondiale a Comerțului, au avertizat că cele două produse depozitate în UE în timpul perioadei de tranziție care durează până în decembrie 2024 ar putea fi considerate neconforme și ar trebui să fie vândute în afara blocului sau distruse.
Aproximativ 70 % din cacaua din lume provine din Coasta de Fildeș și Ghana, unde defrișările și munca copiilor sunt frecvente în timp ce principalii producători mondiali de cafea sunt Brazilia, Vietnam, Columbia și Indonezia.
"Dacă ajunge pe piață în perioada de tranziție, este în regulă. Dar dacă este reținută și eliberată după sfârșitul anului de tranziție, s-ar putea să nu fie", a declarat Pamela Coke-Hamilton, director executiv al Centrului pentru Comerț Internațional. "Ar putea fi extrem de dificil... mărfurile nu vor fi admise pe piață pentru că producătorii nu ar fi făcut nimic care să le facă conforme cu noile reglementări."
Asta înseamnă că producătorii ar trimite probabil produsele în altă parte "sau le-ar arunca", a spus ea.
ICE a avertizat această confuzie cu privire la mărfurile depozitate "va avea un impact asupra capacității industriei de a comercializa produse fără fricțiuni și de a gestiona riscurile în mod responsabil și eficient".
Acest lucru ar putea cauza perturbări, afectând "întregul lanț de aprovizionare, de la fermier la consumator", a spus ICE, adăugând că o îndrumare clară din partea Bruxelles-ului și a autorităților naționale "va fi un pas esențial" pentru a preveni acest lucru.
Într-un document în care prezintă problema, ICE a precizat că aproape 200.000 de tone de cacao și 150.000 de tone de boabe de cafea au fost ținute în depozitele licențiate de ICE în porturile din Europa în timpul verii.
Normele UE sunt considerate o parte crucială a legii de mediu Green Deal și au ca scop să împiedice consumul blocului să provoace mai multe daune țărilor din afara granițelor sale.
Însă a fost contestată pe scară largă de către țările în curs de dezvoltare, care susțin că aceasta face ca schimburile comerciale cu țările UE să fie costisitoare și punitive.
Regulamentul prevede ca importatorii să furnizeze date de geolocalizare a bunurilor lor pentru a dovedi că acestea nu provin din zone afectate de despăduriri. Mărfurile vor fi verificate în funcție de gradul de risc de despădurire în care este considerată țara de origine.
Cafeaua și cacaua sunt afectate în mod special, deoarece nu sunt imediat vămuite la sosirea în UE și pot petrece mai mult de 18 luni - durata perioadei de tranziție stabilită în legea privind defrișările - în depozite vamale.
Pentru producătorul de ciocolată Barry Callebaut, "riscul financiar ar fi foarte semnificativ", a declarat Nicolas Mounard, directorul pentru dezvoltare durabilă și agricultură al companiei. UE este cea mai mare piață pentru Barry Callebaut, cel mai mare producător de ciocolată din lume, care procesează anual aproximativ 20% din recolta mondială de cacao.
"Luați 18 luni de stocuri pentru noi și ponderea UE în mixul nostru geografic și este un risc foarte, foarte semnificativ", a spus Mounard. În ceea ce privește punerea în aplicare a normelor, "acesta este singurul punct care ne preocupă cu adevărat în acest moment, dar este unul uriaș".
Matthijs de Meer, director pentru afaceri europene la Asociația Europeană a Cacauei, a declarat că industria de cacao se bazează pe achizițiile la termen: "Ouăle de ciocolată consumate în timpul Paștelui 2025 sunt rezultatul recoltelor actuale".
În cazul în care Comisia Europeană și statele membre nu clarifică în curând statutul boabelor de cacao produse în perioada de tranziție, "există un impact potențial uriaș pentru cultivatorii de cacao, pentru consumatorii din UE și pentru industrie", a adăugat el. Valoarea "unor "cantități semnificative de stocuri de cacao" ar putea fi redusă "la aproape nimic, creând risipă de alimente și amenințând accesul la piața UE pentru peste 3 milioane de cultivatori de cacao".
Comisia discută cu statele membre pentru a găsi o soluție pentru culturile depozitate importate în perioada de tranziție. Comisia a refuzat să comenteze negocierile.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.