Contractele futures pentru cafea la Intercontinental Exchange din New York au atins un preț de 2,46 dolari, cel mai ridicat din ultimul deceniu. Asociația Internațională a Cafelei a stabilit vineri un preț de referință de 2,07 dolari pe livră, în creștere cu 85% față de anul trecut.
După cum remarcă experții, mai multe evenimente importante de pe piață s-au suprapus, ceea ce a condus la această creștere record a prețurilor la cafea. Ole Hansen, șeful departamentului de strategie privind materiile prime de la Saxo Bank, a declarat că recolta din Brazilia, una dintre principalele țări producătoare de boabe de cafea, se află într-o "stare precară", deoarece țara s-a confruntat cu temperaturi extrem de scăzute și ci secetă în timpul verii. În opinia lui, condițiile meteorologice nefavorabile vor afecta nu doar culturile de la sfârșitul anului 2021 și 2022, dar și pe cele din 2023. În acest caz, a adăugat el, riscul unor noi creșteri de preț la cafea este foarte real.
Perturbările globale care au afectat lanțurile de transport au avut, la rândul lor, un impact semnificativ asupra pieței cafelei, deoarece prăjirea boabelor, adică pregătirea lor pentru vânzare, are loc adesea în altă țară decât cea în care se produce. În plus, nici alți mari producători nu se simt foarte bine: Vietnamul, al doilea mare exportator de cafea, se confruntă cu o creștere a incidenței coronavirusului, iar Etiopia a declarat situație de urgență la începutul lunii noiembrie, pe fondul agravării confruntărilor dintre rebeli și forțele guvernamentale.
Renunțați și iar renunțați
În acest context, analiștii de la Credit Suisse au ajuns la concluzia că, pentru a salva planeta de la catastrofă, omenirea va trebui să își schimbe semnificativ modul de viață, renunțând la consumul de cafea, bere, carne, la jocurile video și spălatul frecvent.
Cercetătorii au studiat obiceiurile zilnice ale locuitorilor planetei în diverse domenii - alimentație, călătorii, îmbrăcăminte, divertisment, aparate de uz casnic, fitness - și au sugerat cum se vor schimba acestea pe fondul încălzirii globale. Experții au descoperit că, în medie, în lume, în fiecare an, sunt emise 3,4 tone de dioxid de carbon pe persoană. Cea mai dăunătoare pentru mediu este populația din țările dezvoltate, o gospodărie emițând până la 130 de tone de dioxid de carbon pe an.
Fără exagerări
Analiștii au identificat patru categorii de consumatori - "cei care călătoresc puțin și cumpără online”, "cumpărători cu mobilitate medie", "cumpărători activi cu o amprentă de carbon ridicată" și "împătimiți după călătorii". Pentru fiecare tip de persoană, au fost calculate nivelurile de emisii în funcție de stilul de viață.
Cei mai periculoși pentru planetă au fost "cumpărătorii activi", care frecventează magazinele și fac drumuri lungi - aceștia emit 25 de tone de emisii pe an în atmosferă. Pe locul doi sunt împătimiții după călătorii, cu 17 tone de carbon. Pe ultimul loc se află cumpărătorii online și a celor care fac cumpărături la domiciliu, care emit mai puțin de cinci tone.
Citește și Previziunile ȘOCANTE ale Saxo Bank pentru 2022: ”Vine revoluția!”
Pentru a-și reduce amprenta de carbon la 2.500-3.000 pe an, analiștii i-au sfătuit să renunțe la carnea roșie și să mănânce în schimb pui și fructe de mare de două ori pe săptămână. De șapte ori pe săptămână poate include legume, de cinci ori fructe și de două ori paste și cartofi. Permiteți 50 de grame de ciocolată și chipsuri și 25 de grame de brânză. Dintre băuturi, experții îndeamnă la renunțarea la bere și cafea în favoarea vinului și a sucurilor dietetice.
Fitness-ul ar trebui să fie practicat de trei ori pe săptămână, timp de 30 de minute, iar televizorul ar trebui să fie deschis cel mult o oră, tot atât același timp ar trebui alocat pentru încărcarea telefoanelor inteligente și a laptopurilor, dar jocurile video ar trebui evitate. De asemenea, va trebui să vă adaptați obiceiurile casnice - să nu vă spălați mai mult de o dată pe săptămână, să faceți un duș de opt minute de trei ori pe săptămână și să trageți apa la toaletă de două ori pe zi. Va trebui să fiți ascetic în alegerea hainelor - două perechi de blugi, trei cămăși și cinci tricouri ar trebui să fie suficiente pentru un an.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.