Vremea secetoasă riscă să afecteze culturile braziliene de cafea robusta, ceea ce ameninţă să facă mai puţin accesibilă cafeaua instant, transmite Bloomberg.
Lipsa precipitaţiilor şi temperaturile peste medie sunt aşteptate să ducă la diminuarea producţiei de boabe de cafea robusta a celui mai mare producător mondial de cafea. Impactul fenomenului meteo El Nino va reduce producţia într-una dintre cele mai importante regiuni cultivatoare de cafea robusta, soiul utilizat pentru a produce cafeaua instant.
Producţia de boabe de cafea robusta este aşteptată să fie cu 15% până la 20% mai mică faţă de estimările iniţiale, susţine Edimilson Calegari, director general la Cooabriel, o cooperativă agricolă din statul brazilian Espirito Santo, cea mai mare regiune pentru cultivarea cafelei robusta, din Brazilia. Dacă o astfel de prognoză se va adeveri, asta ar însemna cea mai mică producţie de după 2020, cu un volum sub 20 de milioane de saci.
"Suntem foarte îngrijoraţi şi preocupaţi de această situaţie", spune agronomul Fabiano Tristao, care coordonează studiile pe cafea la Institutul de Cercetări Agricole Incaper.
Zonele cultivate cu cafea în nordul statului Espirito Santo nu au mai beneficiat de ploile abundente aşteptate pentru acest moment al anului. Asta creează îngrijorări pentru recolta care ar trebui strânsă în luna mai, în special având în vedere temperaturile ridicate. Chiar dacă majoritatea fermierilor din regiune utilizează sisteme de irigaţii pentru a menţine umiditatea solului, nu există o soluţie eficientă pentru a contracara impactul căldurii, spune Tristao.
Seceta din statul Espirito Santo a devenit atât de gravă, încât vineri autorităţile locale au declarat starea de alertă. Consumul de apă este limitat pentru a evita penuria, iar irigarea fermelor va fi permisă numai pe timpul nopţii, a apreciat agenţia pentru gestionarea apei, Agerh.
Impactul vremii secetoase din Brazilia a început deja să provoace volatilitate pe piaţa cafelei, susţine Fernando Maximiliano, analist la StoneX. Cotaţiile futures la cafeaua robusta au crescut cu 42% în acest an, iar riscul ca următoarea recoltă a Braziliei să fie una sub aşteptări se adaugă temerilor că Vietnamul, un alt mare exportator mondial de cafea robusta, va avea şi el de suferit de pe urma fenomenului El Nino.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.