În ultimii ani, bolile hepatice cronice au devenit una dintre principalele cauze ale decesului prematur la nivel mondial, ce reprezintă aproximativ 2,4% din numărul total de cazuri letale. Prin urmare, oamenii de știință caută noi metode de prevenire și tratament ale acestor afecțiuni.
În acest scop, Kennedy și colegii săi au analizat datele din proiectul britanic Biobank. Peste 400.000 de locuitori ai Regatului Unit au fost de acord să participe, să le fie prelevat ADN-ul pentru analize, să fie supuși unui examen fizic, să vorbească despre preferințele alimentare și viciile lor.
Oamenii de știință au studiat în detaliu dieta și obiceiurile proaste ale pacienților cu boli hepatice cronice. Unul dintre acești factori a fost cantitatea de cafea consumată de participanții la studiu. Cu cât este mai mare, cu atât mai rare sunt afecțiunile hepatice cronice. Atenție însă este vorba, în special, de cafeaua preparată din boabe măcinate, nu cafea instant.
Citește și COVID-19. Mirosul revine ca prin FARMEC. Metodă simplă
În medie, iubitorii de cafea au prezentat cu 20% mai puține riscuri de a suferi de steatoză, acumulare de grăsime în celulele hepatice, precum și de ciroză alcoolică și nealcoolică și alte boli cronice ale acestui organ. Consumul de cafea a redus, de asemenea, cu 49% numărul deceselor.
Concluzia specialiștilor este că sunt suficiente 3-4 cești de cafea pentru a feri organismul de afecțiuni hepatice. Kennedy și colegii săi vor să meargă mai departe, pentru a stabili compoziția ideală a cafelei ce ameliorarea starea de sănătate a ficatului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.