Câciu critică programul atrăgând atenția că: ”Am spus acest lucru de la începutul primăverii: IMM INVEST are efect marginal, minuscul în economie.
Economistul explică faptul că 3% reprezintă în jur de 15.000 din totalul de 500.000 de companii câte sunt în România la această oră.
”Valoarea creditelor aprobate este 5,91% din cifra de afaceri totală a sectorului IMM din anul 2019, în contextul în care cifra de afaceri în anul 2020 are o scădere de 25%. (12 mld lei total valoare credite aprobate la un CA total de peste 203 mld lei în 2019)”, precizează analistul.
”Oricine poate observa că infuzia de capital chiar şi pentru cele 3% din companiile norocoase este mult sub pierderea din acest an, asta dacă ne luam după declarațiile care au stat la baza emiterii certificatelor de urgență de către Ministerul Economiei.
Cu alte cuvinte, pentru cele 3% din companii avem o supraîndatorare care nu neutralizează pierderea, iar să crezi că prin infuzia unui capital de doar un sfert din necesar ai putea, în trei, patru ani sau chiar şase să revii la nivelul de randament din 2019 este utopie pură.
Citește și: Programul IMM Invest se schimbă din nou
Dacă ne uităm pe analizele făcute de experţi independenţi observăm că doar 2362 de companii cu cifra de afaceri de sub 1 milion lei au obţinut credit.
Cele mai multe companii care au obținut credite au o cifra de afaceri cuprinsă între 1-5 milioane de lei, respectiv 5151 adică 48% din totalul creditelor aprobate.
Cei mari vor fi mai mari, cei mici, vor fi şi mai mici....
De retinut faptul că accesul la IMM INVEST s-a facut pentru firmele cu profit în anul 2019, pentru firmele cu capitaluri proprii puternice şi nu pentru orice IMM.
Acest lucru nu s-a explicat şi se ascunde în continuare de către decidenţi, care preferă să generalizeze şi să vândă iluzii.
IMM INVEST a fost şi este un program pentru elite şi nu pentru orice companie.
Acesta nu este un program de salvare economică ci un program de dezvoltare economică.
Da, ştiu, nuanţe, evident ca IMM INVEST este util, dar ce faci cu celelalte IMM-uri şi cu angajaţii lor?
Dacă avem în vedere că statul plateşte 1,7 mld lei dobânzi bancilor pentru acest program, vedem că este chiar costisitor”, conchide Adrian Câciu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.